fredag 30 september 2022

Lysien V 39

Hänt i veckan v. 39

Vi inledde veckan med att dansa och ha gympa med våra Sopsamlarmonster eftersom barnen tycker det var så roligt förra veckan.

I tisdags och onsdag var vi uppe på Förskolans takterrass och dramatisera och lekte sagan "Bockarna Bruse". Bockarna Bruse är en saga som är väldigt uppskattad av våra barn och det har varit länge i barnens lek. 

Sagan är relativt lätt att dramatisera och leka för barnen. Pedagogen spelade sagan för barnen när vi var på terrassen  och under tidens berättandet engagerande barnen sig i berättelsen.

 Barnen provade de olika rollerna och spela upp sagan om och om igen. Det lede till att barnen tillslut kunde berätta sagan själva utan hjälp av pedagogen. Vi berättade även sagan om de tre små grisarna och vargen. Detta såg vi att barnen blev inspirerade av i sin lek också genom att de byggde olika hus i olika material som sedan barnen gick in i rollen som varg och försökte blåsa sönder. 

I torsdags delade vi barnen i två mindre grupper där den ena målade i ateljén.

Barnen fick gul färg och målade med sina penslar på sitt papper och klistrade paljetter på den. Barnen som deltagit hade mycket roligt och var mycket glada över det och visade stort intresse för denna aktivitet.


Ett barn fick hjälp att måla en sol. 



Ett barn var intresserad av att måla bubblor. 


Ett barn ville också måla sol. 



Många barn var intresserade av att klistra med paljetter. 

Den andra gruppen var uppe i vårt ljusrum och lekte rollekar. I ljusrummet finns även tillgång till kök i leken bakade barnen vilket inspirerade några av barnen och personal att baka bullar tillsammans som vi sedan avnjöt till mellanmålet. 



Veckan avslutades med att utforskande på vår gård. Eftersom det har regnat mycket under veckan hade det bildats många vattenpölar. Vi tog ut vattenrännor och barnen öste, hällde och följde vattnet som rann i rännorna. Det blev många tillfällen för samtal och samarbete. Vad händer om jag tar en stor spade jämfört med en mindre spade när jag ska fylla vatten? Hur mycket vatten behövs för att fylla en hel hink?



Några av barnen var även i vårt pedagogiska kök och tillagade en persisk maträtt med potatisen vi skördade för några veckor sedan.(se separat blogginlägg) 

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...