fredag 6 mars 2020

Snäckan - Vecka 10

Hej

Under denna vecka har vi fokuserat mycket på våra sinnena. Vi har tagit bilder på våra ansiktena och samtalat om vad vi ser på våra bilder (två ögon, ögonbrynen, näsa, två öron mun). Vi tog upp också vad de olika sinnena heter (syn, lukt, hörsel, smak och känsel) och vilket man anväder sig av. Tog också upp att t ex när man äter använder vi oss av alla fem sinnen. Vi laminerade alla bilder på barnen coh sedan gjode vi olika collage med olika sinnena Så barnen tyckte det var roligt att titta på andras ögon, mun, öron, näsa och gissa vems är vems.

När det gäller vår tema Kroppen vill vi berätta att barnen kommer säkert att nämna och prata om det hemma. Vi vill berätta hur planerade vi att arbeta med temat.



Vi började vår tema Kroppen genom att vi hade gympa med barnen till
Bamses lilla gympapass.

Aktiviteter som vi planerar göra under vårt projekt.
  • Göra ett skelett,
  • Rita självporträtt, 
  • Mäta barnen med olika redskap (klossar, tumstock), 
  • Göra ett smaktest,
  • Vad som gömmer sig i (hörsel), 
  • Olika mycket vatten i flera glas och hur låter de, 
  • Känseltavla, 
  • Lukttest, 
  • Syntest( förstoringsglas, kikare av pappersrullar, titta med ögon, ett öga eller prova ögonbindel.

Språk

Benämna  och peka på olika kroppsdelar.

Sånger 
Huvud axlar knä och tå, Var är tummen, Fingerramsa (tumme tott, slicke pott, långe man, gullebarn lilla vickevire) Tåramsa  (lilltå, tåtilla, tillerosa, kroknosa och gubben upp i taget (ta tag i stortån och sträck den långt upp mot taket) etc

Lek Spel kommer vi att prova 

Twister, Blindbock, Sätt svansen på grisen

Nu när vi arbetar med kroppen är det också viktigt att prata om maten vad är bra  och nyttigt att äta och vad är det onyttigt. Samt kommer att prata om var maten tar väg och var kommer den ut.

En sak till som är bra att ta upp är god hygien. Varför är det viktigt att borsta tänderna och tvätta händerna? Och hur sprider sig bakterier?

Syfte med vår tema är att barnen utvecklar en förståelse för och om sig själv och sin omvärld, respekt för olikheter, att barn lär sig nya ord och begrepp, samt hälsa och välbefinnande och vikten av detta och vi vill utveckla barnens förmågor att urskilja, utforska, ställa frågor och samtala om sin kropp och sina sinnena. Det viktigaste av allt att känna glädje över att jag är jag - självkänsla!



Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...