fredag 1 mars 2019

Pärlan


Projektet fortsätter med en ny bok, ”Sov så gott, lilla björn”. Barnen samlas i förskolans bibliotek tillsammans med en pedagog. Boken handlar om en liten björn som hittar en liten grotta, som den kan iordningställa med säng och bord. På kvällen vill lilla björn sova i grottan men när mörkret lagt sig börjar lilla björn känna sig lite ensam… Barnen trollbinds av bokens innehåll och bilder. Efter läsningen ställer pedagogen frågor om boken och barnen berättar: ” lilla nallen sov”, ”de läste bok”. För att konkretisera återberättandet bläddrar barnen igenom boken och samtalar kring bilderna; ” nallen sover”,”tomten tittar”, ”äter mat”.

För att ge barnen ett flera sätt att förstå boken väljer vi att spela en teater där barnen får återuppleva och återberätta boken genom dramatisering. Under teatern hittar ett barn en annan bok, som även den handlar om björnar, och kopplar samman de båda böckernas innehåll med varandra. Ett barn berättar: ”lilla björn och stora björn ska bo i ett hus, äta bär och sova”. Under teatern fick barnen testa på att leva sig in i olika karaktärer som flertalet djur och dockor. I dramatiseringen får barnen använda sig av sin kreativitet och fantasi.

Efter en härlig teaterstund tillsammans fortsätter vi vårt arbete kring boken i vår ateljé. Där barnen ges ännu ett uttryckssätt att använda sig utav. I skapandet får barnen uttrycka sig genom färg och form. Barnens förhållningssätt i ateljén har förändrats. Nu går barnen in med en helt annan självklarhet och känner trygghet i miljön. Några av barnen använder sig av verbal kommunikation och några använder sig av sitt kroppsspråk för att uttrycka vilken färg de vill använda sig av i sitt skapande. Därefter skapar barnen sina egna björnar!

Bildresultat för sov så gott lilla björn

Trevlig helg önskar vi på Pärlan! 

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...