fredag 14 februari 2020

Skeppet- Böcker

Varje vecka läser vi vår normkreativa bok "Orättvist" om syftar till att utmana barnens tankar kring normer. Vi har nu läst boken under en längre tid och barnen börjar kunna delar av texten utantill och vi upplever att de fortfarande tycker det är roligt när vi läser den. Boken tar upp orättvisor mellan liten och stor och under tiden vi läser pratar vi med barnen om detta. En del i boken handlar om saxar och när vi frågade barnen om de brukar få klippa med sax svarade de:

"Stopp"
"Det får vi"
"Nej"
"Det är bajabaja"
"Jag får klippa"
"Det är farligt"
"Man får klippa bara så" (visar med händerna)
"Nej, det är inte farligt"

En del upplever alltså att de får klippa med sax medan andra anser att de inte får det. När vi ställde frågan var vi på Skeppet har våra saxar sa ett barn att vi inte har några och att det bara fanns på en annan avdelning. Detta var givetvis orättvist och åtgärdades direkt. Vi har nu saxar på avdelningen så att barnen, med stöd av en vuxen, kan träna på att klippa!
En annan återkommande bok är "Lika värde" som är en del av undervisningen med Barnkonventionen. En gång i veckan läser vi boken och samtalar om innehållet. Även här upplever vi att barnen börjar förstå vad den handlar om och bokens syfte, att alla barn är olika men lika mycket värda. Idag läste vi boken digitalt genom att vi projicerade den på väggen. Att läsa på detta sätt ges barnen en möjlighet att se alla bilder samtidigt och det blir en helt annan läsupplevelse!
När vi läst färdigt utbrister ett barn "Alla barn är olika!" och ett annat barn fyller i "Jag är också olik!"


Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...