fredag 13 april 2018

Droppens aktiviteter under uppevilan onsdag - torsdag

Tillsammans har vi läst böcker med hjälp av appen Ugglo och projektorn samt på ett mer traditionellt sätt där vi sitter tillsammans och tittar på bilderna och diskuterar innehållet i  böckerna parallellt med att vi läser.

Viktors nya tröja handlar om Viktor och pappa, Viktor skall köpa en ny tröja och vill gärna ha en tröja med en katt på magen - ett självklart val för Viktor men kanske inte för hans förälder.  En bok som ger många uppslag till att prata om vilka normer som finns i förskolan och samhället. Finns det pojk och flickkläder eller kan vi klä oss som vi vill?

I varför finns jag? så får vi möta ett barns olika funderingar kring var barn egentligen kommer ifrån. Kan vi köpa barn i affären? Få ett av jultomten? Eller kanske göra det i i lera? Hur går det egentligen till när barn blir till? Boken visar assisterad befruktning på ett självklart sätt för alla barn och vuxna och ger många möjligheter till att prata om olika familjekonstellationer.

Böcker blir ofta en naturlig ingång i arbetet med planen mot diskriminering och likabehandling för oss i i förskolan. I lpfö 98, rev. 2016 kan vi läsa att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar  sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,  samt förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.


I lilla ABC med Rut, Knut och Tjut får vi en klassisk ABC-saga med spännande rim och ramsor. Barnen på Droppen är just nu väldigt intresserade av olika bokstäver - likheter och skillnader, hur bokstavsljuden låter och vilken bokstav som är vems begynnelsebokstav.





Vi har också tillverkat ny lera och ett material som heter Oobleck. Det blir mycket matematik och reflektion kring hur vi bäst går till väga för att få ihop vår lera. Vilka ingredienser behöver vi egentligen och var kommer tex mjölet ifrån?


Oobleck är en icke-Newtonsk vätska. Det innebär i korta drag att den fungerar som en vätska när den hälls, men som ett fast material när den påverkas av en kraft.   När vi pratar om Oobleck så använder vi termer som viskositet, kraft,  och motstånd. Att möta nya material och få utforska i sin egen takt är underbart! Receptet på Oobleck är en del vatten och två delar majsstärkelse.


 "Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen" Lpfö 98, rev.2016
Kom gärna in på avdelningen och testa! 



Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...