torsdag 19 november 2020

Flamman- Information

Information från Flamman!

Då vi inte har möjlighet att ha ett föräldramöte i vanlig ordning denna termin kommer istället här information om vår utbildning och undervisning på Flamman!

Flytten

Vi har nu varit på plats i vår nya förskola några veckor och har hunnit landa i våra nya lokaler. Vi började förbereda barnen för flytten i god tid genom att prata mycket om vårt nya hemvistnamn Flamman, titta på fotografier tillsammans och genom att se hur den nya byggnaden växte fram- från rivning till den stod klar. Vår upplevelse är att övergången fungerat bra och att barnen, från första dagen, gick in på Flamman med glädje, trygghet och nyfikenhet. Vid våra reflektioner som vi har tillsammans med barnen framgår det också att de trivs bra och att de inte vill flytta tillbaka!

Tema

Som vi tidigare informerat har förskolan denna termin ett gemensamt tema, ”Min värld”. I detta temaarbete kommer vi att arbeta med mindre projekt som väljs utifrån barnens önskemål, intresse och behov. Vårt första projekt som vi arbetar med just nu är ”Sång och musik”. Dessa projekt pågår så länge det finns intresse hos barnen.

Utvecklingsområden

Precis som tidigare arbetar förskolan med tre utvecklingsområden och dessa är denna termin: Pedagogiska miljöer, Normer och värden samt Digitalt meningsskapande i förskolan.

Pedagogiska miljöer: i och med flytten till vår nya förskola fick vi möjlighet att skapa nya spännande och lärorika miljöer som ska utmana barnens lärande på olika sätt. Under våra två VU- dagar i oktober skapade vi grunden för dessa för att därefter se hur de mottogs av barnen. Det är barnen som styr och om vi märker att miljöerna behöver förändras gör vi det utefter barnens intressen och behov.

Normer och värden: Då det kommer att flytta in flera olika förskolor till Rönneholm behöver vi arbeta för att få en samsyn när det gäller förhållningssätt och att vi bemöter barnen på ett likvärdigt sätt.

Digitalt meningsskapande i förskolan: vi har under de senaste åren arbetat med detta utvecklingsområde och en del av er är redan bekanta med på vilket sätt vi arbetar med digitalitet med barnen. På hemvisten har vi olika digitala verktyg i form av projektor, lärplatta, dator och Bluebot. Dessa används flitigt med ett tydligt syfte i vår undervisning och kopplas till våra olika projekt.

En del barn har hunnit få en del kunskap kring hur de olika verktygen används. I vår lärplatta finns noga utvalda appar där barnen bl. a. kan få lära sig mer om känslor, återvinning och om deras rättigheter. Med hjälp av projektorn kan vi både ha högläsning, rörelseaktiviteter och sångstunder genom att projicera på väggen. Bluebot är en robot som barnen kan lära sig att programmera. Med några tryck på fem olika knappar går Bluebot dit barnen önskar.

Grön flagg

Nytt för i år är att vi kommer att arbeta med Grön flagg, där vi kommer att basera en stor del av undervisningen på hållbar utveckling. Vi kommer att fokusera på Sopsamlarmonstren (skräp och avfall) där vi kommer att ägna oss åt återvinning. Vi gör barnen uppmärksamma på i vilket kärl de ska slänga tex papper, matrester och plast. Vi kommer också att fokusera på Lustfyllda måltider (livsstil och hälsa) som
bl. a. innebär att vi har pedagogiska samtal kring den mat vi äter med barnen. Inom området Flerspråkighet (global samverkan) kommer vi att synliggöra olika språk och få barnen nyfikna på flerspråkighet.

Blogg

Vi försöker att uppdatera bloggen varje vecka för att ni ska kunna få en större inblick i den undervisning vi bedriver. På bloggen kommer ni bl. a. kunna ta del av hur arbetet med vårt aktuella projekt fortskrider samt på vilka sätt vi arbetar med Grön flagg. Där kan ibland också komma upp viktig information från ledningen som kan vara bra att ta del av. Om ni söker på Flamman i sökrutan kommer samtliga våra inlägg upp. Gå gärna in och läs!

Ronneholmsforskola.blogspot.com

Övrigt

Som tidigare meddelats kan vi tyvärr inte ha ett traditionellt Luciafirande där ni, vårdnadshavare, deltar. Vi kommer att fira Lucia med barnen men under andra former.

Då vi sover utomhus önskar vi att de barn som sover varje dag har med sig en fleece/tjockare tröja, mössa samt vantar.

Utvecklingssamtal hålls i samband med ert barns födelsedag och vi bokar in ett möte på ca 30 min när det är dags.


Om ni har några frågor är det bara att komma till någon av oss!

//Amal, Cissi, Kamilla, Seeda

 

 

 

 

 

 

 

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...