måndag 30 november 2020

Pappis information

Hej alla Pappis föräldrar!

Veckorna rusar iväg och vi går redan in i slutet av november månad. Det har varit en intensiv och spännande höst för barnen och oss vuxna.  Vi flyttade till den nya efterlängtade förskolan! Det verkar som om barnen trivs på förskolan väldigt mycket men de saknar sin gamla förskola också. Barnen har berättat att de saknar köket, fotbollsplanen och gräsmattan mest, där de kunde säga "hej" till människor som gick förbi.  Rutschkanan och båten är också saknade och det är naturligt. Numera njuter vi  av våra riktigt fina, fräscha och moderna lokaler.  Barnen tycker om det nya musik och rörelserummet, ateljé och kök. Vi är fortfarande i processen med vår nya miljö och observerar samt tänker vad som passar bäst för barnen för att de skall få en harmonisk och lärorik miljö.

 

Vi har planerat undervisning både ute och inomhus. Som situationen ser ut nu, med ökande smittorisk tänker vi vara ute mer verksamhet samt ha fler utflykter i  vår närmast miljö. Barnen kan då upptäcka naturen: svampar, fåglar, träd, löv som vi  sedan söker information om vad de heter.

Genom härliga höstpromenader samlade barnen löv, pinnar, kastanjer och skapade fantastiska hösttavlor. Vi pratade om varför träd tappar löv och vad händer med löven på hösten. Vi räknade ut  hur många kastanjer som rymdes i deras hand och gjorde diagram.

Rönneholms förskola arbetar med tre utvecklingsområden: normer och värden, pedagogiska miljöer och digitalitet.

Vår förskolas gemensamma  tema är "Min värld". Genom samtal med barnen fick vi  reda på att de vill veta mer om naturen, planeter och sin stad. Det är vårt uppdrag att hålla en röd tråd och följa barnens intresse. Under höstterminen arbetade vi med ”Moder jord" och hur vi kan ta hand om jorden genom att minska nedskräpning, konsumering samt att lära barnen att källsortera och återvinna. Tillsammans med barnen sorterar vi återviningsmaterial och pratar om vilket "sopsamlarmonster” som tar hand om dem. Barnen hittar på sina egna monster liksom "godisspöke ".

Dagligen lämnar barnen (matvärdarna) "kompostinas" påse till miljöhuset. Vi har även pratat mycket om pappersåtervinning och hur vi kan vara mer sparsamma med det.

 Genom samtal och filmer får barnen  kunskap om vad som händer med allt återviningsmaterial när det hamnat i soptunnan.

Vår förskolas "Grön Flagg" plan är godkänd och det är kul.  Enligt Grön flagg mål arbetar vi med miljö, hälsa, lustfyllda måltider, flerspråkighet . Flerspråkighet kommer vi att lyfta fram olika språk, ibland sjunger barnen på engelska och även ryska ”kalinka”. Vi räknar på olika språk, räkna barn, hälsningsfraser, mm. 

 

Boken "Friends forever" var väldigt populär hos barnen och under samtal med varandra kom barnen fram till väldigt intressanta tankar om vänskap. Vi arbetar mycket med värdegrund och kamratskap och använder oss av böckerna om Igelkott och Kanin.

En ny filmserie från UR som nyligen kommit till Pappis är "Djuren på Djuris". Serien "Djuren på Djuris" utgår från situationer som är vanliga i förskolan, situationerna innehåller flera olika känslor som barnen kan känna  igen sig . Vi har givande samtal med barnen om  deras känslor och hur vi skulle uppträda i de olika situationerna, hur ska man göra när någon blir ledsen eller arg?

Ständigt arbetar vi med barnkonventionen och barnens rättigheter. Barnen har möjligheter att påverka sin dag. Vi använder oss av QR koder på avdelningen och uppmuntrar barnen att skanna och  titta på olika korta tecknade filmer om deras rättigheter.

På förskolan har varje avdelning sina representanter till förskoleråd. Vi har tre barn som representerar Pappis, där kommer barnen med sina idéer och önskningar.

 Gemensamt mål i Malmö stad är digitalitet. På Pappis använder vi  oss av lärplattor med syfte att läsa QR koder och få information eller lyssna på sånger, sagor eller spela lärospel.  Barnen lär sig att göra filmer med hjälp av appen "Puppet Pals".  Vi lär oss att programmera och använda robotar i leken. I hallen uppskattas mycket vår digitalram med bilder, barnen reflekterar mycket över dem. Med äggmikroskop utforskar barnen naturmaterial och sin omgivning,  barnen tycker väldigt mycket om att fotografera med våra telefoner. Nyligen har vi fått en ny kamera som barnen kan använda och vi väntar även på en ny projektor till vår avdelning.

 

Femåringarna (barn som föddes 2015) kommer att repetera sånger till en barnkör. Vi hoppas att de kommer att uppträda på Malmö Live  i vår.

De kommer även att ha några extra utflykter med naturbussen.

Den 8 december utflykt till Torup ( barn födda 2016 och 2017). Bussen hämtar 9.00.

Den 15 december utflykt till Falsterbo. Alla barn från Pappis och Batman följer med. Bussen hämtar 9.00.

 Vi tycker det är väldigt tråkigt att en del av kulturevenemang har blivit inställda på grund av Covid-19.

 

 

Viktiga punkter

Frånvaro Vi ber er att alltid meddela när ert barn inte kommer till förskolan. Frånvaroanmälan ska ske innan kl. 08.00, eftersom vi beställer lunch från köket och organiserar verksamheten . Det är också viktigt att meddela återgång till förskolan efter sjukdom dagen innan eller tidigt på morgonen.

Kläder

Nu är det riktigt höstväder. Därför är det viktigt att barnen har kläder efter väder (stövlar, regnkläder, vantar, mössor), samt extrakläder att ha som ombyte. Var snäll och märk barnens kläder.

Arbete i grupper börjar 9.15 och det är viktigt att komma i tid till samlingen eller utflykt.

Luciafirande  i år   bara för barnen. 

Utvecklingssamtal erbjuder vi i samband med barnetsfödelsedag.

 

Ta hand om varandra och vi ser fram emot en rolig och lärorik tid tillsammans med Era barn!

 

Inga, Amela , Ann och Ola

 

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...