torsdag 28 juni 2018

Droppen önskar er alla en glad sommar!



GLAD SOMMAR,
önskar vi på Droppen!

Vi hoppas på en skön och avkopplande tid för alla!

Fr.o.m. nästa vecka har vi sammanslagning på Rönneholms förskola. Vi räknar med att starta verksamheten på vår nya avdelning v. 33, och ser fram emot en spännande höst tillsammans!

Vi återkommer i början av terminen med mer information om hur samarbetet med Skeppet kommer att se ut.


tisdag 26 juni 2018

Snäckor på Skeppet










Snäckor

Den senaste tiden har barnen varit mycket intresserade av snäckor (de med skal kallas snäckor och de med utan skal kallas sniglar). Det finns olika snäckor på vår gård, Parksnäckor och Trädgårdssnäckor. Vi har tillsammans tagit reda på vad som skiljer dessa åt. Vi har framförallt tittat på snäckans färg på läppen. En dag tog vi in flera snäckor för att se om de var intresserade av att äta frukt.

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.”
”Kunskap är inget entydigt begrepp. Kunskap kommer till uttryck i olika former – såsom fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet – som förutsätter och samspelar med varandra. Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, moti­vation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också genom att iaktta, samtala och reflektera.”

Lpfö 98/16


Parksnäcka Beskrivning

Skalet ganska klotformigt, nästan lika högt som brett, upp till 22 × 25 mm. Färgen varierar och den förekommer i flera former. Precis som hos trädgårdssnäckan är grundfärgen är ljusgul eller klargul och sen kan den ha mellan 0 och 5 mörka spirallinjer. Det finns även enfärgat bruna eller rödaktiga varianter. En vanlig variant är gul med en mörkbrun linje på mitten. Läppen på parksnäckan är mörk. Observera dock att läppen bara är färgad hos fullvuxna exemplar.

Liknade arter

Trädgårdssnäckan har samma form och ungefär samma variationer på skalets mönster. Det som framför allt skiljer den från parksnäckan är att den är mindre och att färgen på läppen är ljus.





Skeppet firar midsommar!


Midsommarfirande

Midsommar firade vi med kransar på huvudet (som barnen skapat av papper och klister), dans runt midsommarstången och lunch tillsammans vid långbord. Vi åt sill, gräddfil, gräslök, nypotatis, gravad lax med hovmästarsås, varmrökt lax med romsås, ägg, köttbullar, prinskorv, rädisor, tomater, kavring och ost. Till mellanmål åt vi jordgubbar med kaffegrädde.

”I förskolans uppdrag ingår att såväl utveckla barns förmågor och barns eget kultur­skapande som att överföra ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa.”

”Medvetenhet om det egna kultur­arvet och delaktighet i andras kultur ska bidra till att barnen utvecklar sin förmåga att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar.”

Lpfö 98/16





onsdag 20 juni 2018

Midsommarfest på Rönneholms förskola

Idag firade hela förskolan midsommar! Vi startade firandet genom att klä midsommarstången tillsammans.


Sedan blev det dans kring midsommarstången till sånger som Små grodorna, Karusellen och Räven raskar över isen. Vi hade kransar på oss som vi gjort vid ett tidigare tillfälle.
Sedan gick vi in och åt midsommarbuffe´vid långbord. Några barn smakade sill och lax men konstaterade snabbt att bäst är ändå prinskorven och köttbullarna!





GLAD MIDSOMMAR!

tisdag 19 juni 2018

Droppen arbetar med sopbilen

Här kommer en liten uppdatering om vår sopbil. Ett litet bekymmer har varit hur vi skulle tillverka ratten. Först provade vi att göra en av kartong men den höll inte så bra. Vi frågade de övriga avdelningarna om de hade någon bra ide´ och då kom några barn från Dalagården och gav oss ett vagnhjul som vi istället kunde använda. Vi skruvade fast den och lindande svart tejp runt hjulet så nu liknar det en riktig ratt. Barnen är glada över att äntligen kunna köra sopbilen!
Barnen har som önskemål att vi sätter dit bromsar, fönster och dörrar. Vi fortsätter vårt sopbilsprojekt efter sommaren och då vi flyttat till våra nya lokaler.

fredag 15 juni 2018

Sommarinfo gällande Rönneholms förskola


Datum
2018-06-07


Sommarinformation från Rönneholms förskola


Efter en termin med januarikyla in i april, och en högsommarvärme som start på en förhoppningsvis fortsatt sommar, med mycket bad sol och ljumna kvällar där det finns möjlighet att kunna njuta med sina nära och kära.


Vi har arbetat och arbetar för att skapa goda förutsättningar för alla våra barn att dagligen få ta del av en spännande, trygg och utmanande verksamhet.

Huset och avdelningarna har skapat gemensamma och egna mötesplatser för att möjliggöra alla barns lärandeprocesser. Detta fick vi bevis på i Mars månad då vi i skattningen efter vårt verksamhetsbesök uppnått många framgångsfaktorer i vårt dagliga arbete för att skapa barnens bästa förskola.


Inför hösten kommer vi göra några förändringar, och de förändringar som vi gör är för att skapa en ännu bättre förskola för alla våra barn på Rönneholm.

Droppen och Snäckan kommer att byta lokaler med varandra och detta gör vi för att det skall skapas en utökad samverkan avdelningarna mellan utifrån den verksamheten som bedrivs på respektive avdelningar. Mer information får ni av er avdelnings personal.

I vecka 33 börjar alla barn som är födda 2013 på avdelningen Bron vår 5 årsavdelning det kommer mer information från avdelnings personal.


Så här kommer vi att organisera oss under hösten allt för att på bästa sätt fördela våra kompetenser i våra respektive grupper på Rönneholms förskola.

Dalagårdens lokaler kommer grupperna på Pärlan och Bron att nyttjas för sina aktiviteter även våra tre lådcyklar kommer att finnas tillgängliga för alla våra grupper på Rönneholms förskola.

Bron              5 årsgrupp     – Maggie, Olivera, Veronica & Ann

Pärlan            1-4 årsgrupp – Susanne, Frida, Inga, Andrea & Irma

Snäckan         1-4 årsgrupp – Altijana, Amela & Alexander

Droppen        1-4 årsgrupp – Cecilia, Lubna & Kamilla

Skeppet         1-4 årsgrupp – Sandra, Simone & Katarina


Anna på Skeppet kommer att gå vidare på nya utmaningar,

det kommer även jag att göra min sista dag på Rönneholms förskola som

Biträdande Förskolechef blir fredagen 14 september tack till er alla att jag fått den stora äran att få lära känna och fått vara en del av era barns förskole verksamhet.

Det kommer fortlöpande information gällande min efterträdare.

Nu skall vi njuta av en sommar och eventuella ledigheter, när höst terminen startar så fortsätter vi att arbeta med våra utmaningar som inte blev framgångsfaktorer men som vi är väl medvetna om och vill arbeta vidare med.





Med vänlig hälsning

Jane Arildsson Biträdande Förskolechef Rönneholms förskola

fredag 8 juni 2018

Droppen utvärderar tillsammans med barnen

Nu närmar vi oss terminsavslut och förra veckan hade personalen på Droppen utvärdering. Denna och kommande vecka ägnar vi åt utvärdering tillsammans med barnen. Vi kommer att skapa tillfällen för barnreflektioner i små grupper och i vissa fall en och en, för att barnen på bästa sätt ska få möjlighet till delaktighet och inflytande över deras kommande tid på förskolan.




Några barn har redan gått på sommarledighet, och fler gör det nästa vecka. Vi ber er att tömma era barns båda hyllor, då vi behöver skapa plats för de barn som ska vara här på sommarsammanslagningen.




Parallellt med barnutvärderingarna arbetar vi vidare med vårt projekt och sista spåret, där vi just nu gör vårt bästa för att skapa en kreativ sopbil av vår kub. Finns det någon som möjligtvis har en ratt att skänka oss, så tar vi tacksamt emot den.


Nästa vecka har Droppen planering inför höstterminen både på måndag och tisdag eftermiddag. Barnen som är kvar kommer att få vara på andra avdelningar dessa dagar. Vi skriver på vita tavlan i hallen var ni kan hämta och vilken avdelning som ansvarar för barnen den aktuella dagen.


måndag 4 juni 2018

Skeppet målar med vatten



Barnen har målat med vatten ute på vår container. Effekten när ytan blir blöt istället för torr uppfattas som om man målade med färg. Denna aktivitet är en enkel form av kemi.

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen."


Lpfö 98/16

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...