fredag 29 januari 2021

Farao v 3 och 4

 

                                                               Vecka 3

Vi har varit ute och spelat fotboll, lekt kurragömma, byggt hus i sandlådan till myrorna som fryser under vintern "sa barnen".

Vi har varit i vårt rörelserum och biblioteket, vi delade oss i två grupper, först läste halva gruppen och andra halva hade rörelse och spela på instrument och sista stunden var vi samlade i rörelserummet och avslutade med gymnastik.

Vi har läst barnkonventionens bok "Stopp" och barnen utrycker sig med många exempel om hur barnen kan säga STOPP. "Jag vill vara fri och leka själv" "när kompis var inte snäll" "när kompis putta mig".

Vi avslutade veckan med att prata om aktiviteter och kost som hjälper oss att växa och är bra för hälsan: "Springa är bra" "Cykla " "hoppa" "äta grönsaker, frukt, dricka mycket vatten" det var några av Barnens tankar.

 Projekt Min värld
Barnen har ritat sina familjer och berättat vem dom är. Dessa teckningar sitter på vår dokumentationsvägg för "Min värld" inne på Farao.


 Exempel på läroplansmål som vi arbetat med under veckan:

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla
• sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet, 
• fantasi och föreställningsförmåga,
• motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,
• intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
• förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur
• intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap

Vecka 4

Denna vecka har vi haft mycket samarbete i Orange kluster. Vi har varit med Metallika lite längre på förmiddagen och tidigare på eftermiddagen. Barnen har fått nya kompisar och nya intressen och leksaker. Några barn har funnit stort intresse för att spela spel. Vi övar på spelregler, turtagning, språk, tålamod och samarbete bland annat, men framför allt är det lustfyllt och roligt!

 

Barnen bjuder in till lek med nya kompisarna och kan sitta länge och bygga med lego samtidigt som de för ett samtal med varandra och får igång en form av rollek med legot. Denna lek har återkommit flera dagar mellan samma barn. Vi hör barnen leka med ord och få en ny förståelse för ordens innebörd. Vi har också ritat och läst mycket tillsammans.

 

Vi saknar att leka med lera inne på Farao, så vi har även gjort ny lera!


På gården har vi lekt kurragömma, cyklat, spelat boll och lekt i sandlådan. Ute på gården träffar barnen sina gamla "grannkompisar" och det är uppskattat från bådas håll.

 


Exempel på läroplansmål som vi arbetat med under veckan:

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

• motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning

• självständighet och tillit till sin egen förmåga,

• nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

• förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

• förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

• ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften
• förståelse för enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen


                                                 Trevlig helg, önskar personalen på FARAO

                                                                             





                                                              

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...