onsdag 27 januari 2021

Prassel på utflykt bland barr och kottar

 Idag har alla barn på Prassel utforskat närområdet i Rönneholmsparken. Vi hade först tänkt ta en bussvagn och låta halva gruppen gå dit, men det framkom ganska snart att alla barnen ville åka vagn. Som tur var fanns det en till bussvagn som vi kunde använda.





När vi gick till parken gick vi förbi den gamla förskolebyggnaden och tittade på det som finns kvar av den - inte så mycket. Grävskopan som stod där var det som fascinerade mest. Varför tror ni att många barn är så fascinerade av fordon?

När vi var framme vid gräsmattan vid de två lejonen och labyrinten åt vi frukt och sedan satte utforskandet igång. Det som var mest spännande var trädet där en kan gå in under grenarna - det är nästan som ett trädhus.


Barnen klättrade och fick mycket motorisk träning. Vi utforskade naturen omkring oss - vi kände, luktade och använde ord som barr och kotte. Ett barn kände med kotten på kinden - "den är varm". Ett barn kände på barren - "aj!"




På vägen tillbaka till förskolan började det snöa. Fler tillfällen att samtala om och uppleva naturvetenskap och biologi.


Ur läroplanen för förskolan (2018):

"Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

– nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,


– motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

– förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter"








Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...