onsdag 26 april 2017

Minnesanteckningar från föräldrarådet 20180426


Öppet föräldraråd, Rönneholms förskola                                         180426

Alla hälsas välkomna till detta öppna föräldraråd som kommer att handla om det verksamhetsutvecklingsbesök som genomfördes i mars.

Vad är ett utvecklingsbesök?
Utvecklingsbesök genomförs med  syfte att bidra till en ökad måluppfyllelse och likvärdighet i Malmös  förskolor. Den grundläggande idén är att förskolorna själva, utifrån specifika målområden i läroplanen, genomför en självskattning. Förskolornas skattning speglas sedan genom en extern kollegial skattning, under ett så kallat utvecklingsbesök. Självskattningen är tillsammans med utvecklingsbesöket en del i det systematiska kvalitetsarbetet på såväl huvudmannanivå som enhetsnivå. Modellen ger stöd till enheternas utvecklingsarbete och är kompetensutvecklande för arbetslag och observatörer. Utvecklingsbesöken genomförs av förste förskollärare och medarbetare inom det pedagogiska utvecklingsteamet samt specialpedagog- och psykologteamet inom respektive utbildningsområden. Besöken ger möjligheter till perspektivskifte och utmanande av olika förgivettaganden. Framförallt syftar besöken till att förskolan ska få tillfälle att föra en fördjupad dialog med någon utifrån om den egna pedagogiska verksamheten i syfte att främja dess utveckling

Försteförskollärare Charlotte Hofmann presenterar resultatet av det utvecklingsbesök som genomfördes på förskolan i mars 2018. Våra utvecklingsområden är pedagogiska miljöer, alla barns rätt till stöd samt dokumentation. De områden som verksamhetsutvecklingsbesöket gick igenom utöver dessa områden är projekterande arbetssätt, barns delaktighet och inflytande samt omsorg, relationer och samspel.


Utvecklingsbesök - Återkoppling
Förskola: Rönneholm
Datum: 180316
Deltagare:

Omsorg, relationer och samspel
Styrkor:
        Närhet till barnen
        Trygga grupper
        Respekt för förskolans aktörer
Utmaningar:
        Hur kan ni utveckla ert samarbete mellan avdelningarna?

Alla barns rätt till stöd
Styrkor:
        Alla barns förskola
        Lyhörda och inkluderande pedagoger
        God systematik för samarbete
Utmaningar:
        Hur kan ni bättre synliggöra er kompetens?
        Hur kan ni utveckla dokumentationen kring alla barns rätt till stöd?

Normer och värden
Styrkor:
        Gott fokus
        God struktur och organisation av dagen
        Närvarande pedagoger
Utmaningar:
        Hur kan ni medvetandegöra ert språkbruk och därigenom utmana stereotyper?

Projekterande och utforskande arbetssätt
Styrkor:
        Varierat innehåll i aktiviteter
        Goda intentioner
        Lärande och utforskande hela dagen
Utmaningar:
        Hur kan ni utveckla en arena för utforskande och lärande hela dagen?
        Hur kan projektet vara mer levande i era lärmiljöer?

Förskolans utvecklings- område 1: dokumentation
Styrkor:
        Systematik i att dokumentera era utvecklingsområden
        Forumgrupper/kollegialt lärande
        Bloggen
Utmaningar:
        Hur kan ”slingan”/det systematiska kvalitetsarbetet bli ett naturligt redskap för alla pedagoger?
        Hur kan barnens reflektioner tillsammans med pedagogernas reflektioner leda projektet framåt?

Förskolans utvecklings- område 2: miljö & material (pedagogiska miljöer)

Styrkor:
         Inbjudande och varierade miljöer
        Tillåtande miljöer för lek och aktivitet
        Det finns en god struktur för dokumentation av miljöerna i slingan
Utmaningar:
        Hur kan ni vidareutveckla miljöerna så att de inbjuder till kreativitet och utforskande?
        Hur kan man skapa digitala tillägg i lärmiljöerna?



Dialog kring presentationen. Känner ni som vårdnadshavare igen samma saker? Någonting annat som ni vill lyfta?

Dialog kring att bloggen som verktyg/informationskanal är väldigt uppskattad av många barn och föräldrar men att den behöver vara mer levande. Pedagogerna har som riktlinje att göra vars ett blogginlägg i veckan. – om ni som föräldrar upplever att det inte bloggas så är det bra om ni tar upp det direkt med pedagogerna på ert barns avdelning. Önskemål om att det skrivs lite kort information på whiteboardtavlorna i hallen, gärna som refererar till tex ett blogginlägg.

Det lyfts önskemål om introduktion av de medarbetare som inte barnet möte varje dag, tex personal från annan avdelning, vikarier, bemanningsteam. Det är många vuxna som finns i verksamheten i utbildningssyfte men som inte har hunnit presentera sig, tex förskoletalanger, trainees och barnskötarstudenter.

På vissa avdelningar upplever en del vårdnadshavare att det saknas idrott, dans, sång. Hur ser det egentligen ut? Alla barngrupper sjunger varje vecka, en del mer, en del mindre. Dans och musikinstrument är inte riktigt lika vanligt förekommande men finns i förskoleverksamheten. Läroplanen sätter tydliga riktlinjer kring vad barnen skall erbjudas. Att ha gemensamma sångsamlingar där någon pedagog spelar gitarr/trummor föreslås.

Dialog kring digitaliseringen och användandet av lärplattor i förskolan. Vad är det som får stryka på foten när nya saker introduceras? Lärplattorna används inte istället för någonting utan som komplement till den övriga evrksamehten, det är godkända appar och spel som barnen tar del av och det skall finnas ett tydlig pedagogiskt syfte. Om ni har funderingar kring användandet av lärplattor på ert barns avdelning så prata med pedagogerna kring hur de tänker.

Använd gärna bloggarna som en övergång mellan förskola och hem och återkoppla till barnens pedagoger om vad just dit barn verkar tycka om på förskolan.


Tavlorna i korridorerna, hur ska de användas? Bra med lite information om vad som hänt under dagen. Bra att få vet vad som är på gång.


Önskemål om information om vad som ska hända framöver så att föräldrar kan planera utifrån den pedagogiska verksamheten.

En del vh lyfter att det inte alltid känns så välkomnande att komma in på förskolan. Ibland kan känslan av att störa infinna sig för en del. Önskemål om ett tydligare välkomnande från pedagogerna! Vh har alltid möjlighet att stanna kvar och låta barnet leka klart – det som är viktigt är att det sker ett tydligt överlämnande av ansvar för barnet i samband med hämtningen. Det är inte heller alltid så att pedagogerna har möjlighet att samtala en längre stund vid hämtning/lämning då det är mycket som skall göras under vissa tider på dagen – känner ni att ni vill veta mer om barnets dag eller om ni har några frågor så säg ifrån.

En upplevelse av att det finns många stängda dörrar på Skeppet och Snäckan. Önskemål om att dörrarna kanske kan vara mer öppna och mer välkomnande för både barn och vuxna.

Det lyfts förslag på att ha en gemensam familjedag på förskolan där barn, vårdnadhavare och pedagoger kan lära känna varandra ännu mer över avdelningarnas gränser.

Det är värdefullt för pedagogerna att få höra vad barnen talar om hemma gällande vad som händer i förskolan. Vi på förskolan finns här och vill gärna ha en dialog med er. Har ni några funderingar kring den pedagogiska verksamheten på ert barns avdelning så lyft dem med pedagogerna.

Vi passar på att påminna om vårt förskolebibliotek och att ni är väldigt välkomna att låna hem böcker – se bara till att skriva upp titel och namn på låntagare i låneboken.

Jane, Lars & Lotta tackar för detta föräldrarådet!







söndag 23 april 2017

Förändringar i femårsverksamheten

Nu  har 5-årsverksamheten varit i gång i några månader och både barn och personal upplever att det fungerar bra. Nu är det dags att utöka 5-års verksamhetens timmar  ytterligare.

Från och med vecka 18 kommer 5-årsverksamheten att utökas så att den är måndag – fredag 9-15. Ni lämnar/hämtar era barn som vanligt på morgonen/eftermiddagen.

Om det är några frågor så prata med oss.


Vänligen personalen på Rönneholm 

torsdag 20 april 2017

Gräsfjärilarna- Projektet

Grävmaskiner, grävmaskiner, grävmaskiner! Favoritboken den här veckan var Halvanboken " Här kommer grävskopan". Vi har läst, tittat på och färglagt olika typer av grävmaskiner. Idag var vi ute på en promenad för att leta efter en riktig och vilken lycka när vi hittade en!
Den var stor och barnen var väldigt fascinerade. Vi tittade också lite närmare på två olika typer av grävskopor som stod på marken. När vi tittat färdigt gick vi vidare till en lekplats. För första gången gick vi på promenad utan den stora vagnen men barnens ben var starka och de orkade gå hela vägen.


Här har grävmaskinen en krok så den kan lyfta ett staket.


Här inspekterade vi två olika sorters grävskopor. En lite bredare och en lite smalare.
Nästa vecka påbörjar vi en ny favoritbok och det ska bli spännande att se vilken det är!

citronfjärilarnas utflykt

Idag var citronfjärilarna på utflykt till stranden och på en lekplats.  Barnen har haft roligt och skoj  tillsammans.




onsdag 12 april 2017

5-åringarnas påskfirande

                         



Igår lekte vi påsklekar, pysslade och ansiktsmålning.

måndag 10 april 2017

söndag 9 april 2017

5-åringarnas äggexperiment


 
Barnen hade olika teorier om hur ägget skulle komma ner i flaskan.

När det blir varmt så smälter ägget.




H

Tillsammans kom vi fram till att elden behövde syret för att kunna brinna. När syret tog slut gled ägget ner i flaskan på grund av trycket.







fredag 7 april 2017

Snöflingorna

Utforskande med ljusbordet,både med lera och transparenta former.



Påskpyssel!
Vilken färg har kycklingen ?
vilken färg har den på näbb och klor ?



Vårat skapande med att köra bilarna på färgen över pappret har barnen fått klippa  ut en egen del som vi sedan laminerade tillsamman ,med dom som ville.


Ha en trevlig helg .

torsdag 6 april 2017

5-åringarnas Påskpyssel

Idag målade barnen påskägg med hjälp av potatis och avtryck på

Humlan/Ekorrarna



 

Våren är kommen och björnarna har kommit ut ur sitt ide.

- Förskolan ska sträva efter att varje barn:
utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama
(Lpf98, rev. 2016)

5åringarnas besök

Igår besökte vi Dammfriskolan och tittade runt påskolgården. Vi hann även att ha lek och fruktstund på Spindellekplatsen.

måndag 3 april 2017

Gräsfjärilarna- Min favoritbok

Projektet fortskrider och förrförra veckan läste vi boken "Vad händer på natten?" Barnen berättade om vad de tror händer på natten. - Det är mörkt, - Man sover, - Man ser inte stjärnorna eller månen. Vi gick in i ett rum, som var mörkt som natten, och lyste med ficklampor. Vilka spännande saker man kan göra med ljuset! Barnen lyste på taket, golvet och varandra.



Förra veckan läste vi boken "Bockarna Bruse på badhuset". Veckan gick i musikens och rörelsens tecken! Vi sjöng Bockarna Bruse och spelade instrument till, bl. a gitarr och trummor. Efter att vi sjungit sången många gånger fick barnen dramatisera bockarna och trollet. Ett eller flera troll satt under bordet och bockarna fick krypa över samtidigt som vi sjöng sången. Vi spelade också dockteater. Barnen fick ha "dockorna" och spela för varandra.
Här ser vi det stora trollet och Bockarna Bruse som är på väg till badhuset!




Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...