fredag 29 mars 2019

Pärlan

Vi fortsätter vårt bokprojekt med boken ”Gittan och de grå vargarna”. ”Titta vargar” säger ett barn. ”Vad finns det för djur i sagan?” undrar en pedagog. ”Vargar” säger ett barn. ”De åt soppa” sa ett barn.

Vi har tidigare introducerat olika kulturer och projicerat bilder som associeras med dessa kulturer. Vid detta tillfälle lyfter vi den svenska kulturen och ställer nyfikenhetsfrågor till barnen för att se vad de uppfattar kring den svenska kulturen. En pedagog undrar vilka färger den svenska flaggan har? ”Gul och blå” säger ett barn. ”Hur ser den ut” fortsätter pedagogen. ”Ett kors” säger ett av barnen. Vi fortsätter med att teckna blå och gul tillsammans. Därefter frågar pedagogerna barnen vilken mat som äts i Sverige? Barnen svarar: ”potatis”, ”köttbullar”, ”sås”, ”lingonsylt”. En speciell aspekt kring det sociala samspelet i Sverige är ”fikan”. Vi pedagoger var nyfikna om och vad barnen har uppfattat kring denna aspekt. Pedagogerna undrar vad vi kan äta när vi fikar? ”Kanelbullar” säger barn. ”Hur ser kanelbullar ut?” Ett barn säger ”socker och runda”. Efter samtalet om fikan gick vi vidare till en av de mest kända barnboksförfattarna i Sverige; Astrid Lindgren. Vi pratade om vilka berättelser Astrid Lindgren skrev och nämnde bl.a. Emil i Lönneberga, Madicken, Pippi Långstrump och Lotta på bråkmakargatan. Medans vi samtalade om vilka böcker Astrid skrev, visade vi korta filmsnuttar av berättelserna. Vi pratade och kom fram till att Lotta var bråkig och Emil hittade på nya hyss. Vi visade även en bild på hur Astrid Lindgren såg ut.

I den reviderade läroplanen för förskolan (Lpfö 2018) kan en läsa följande: ”Det svenska samhällets ökande internationalisering ställer höga krav på människors förmåga att leva med och förstå de värden som ligger i en kulturell mångfald. Förskolan är en social och kulturell mötesplats som ska främja barnens förståelse för värdet av mångfald. Kännedom om olika levnadsförhållanden och kulturer kan bidra till att utveckla en förmåga att förstå och leva sig in i andra människors villkor och värderingar.” (Lpfö 2018, s 5-6)


Bildresultat för Gittan och de grå vargarna.


Trevlig helg önskar vi på Pärlan!


Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...