fredag 16 juni 2023

Lysien

 Hänt i veckan v 24

Denna veckan inleddes med att vi skulle vattna i våra odlingslådor. Då såg vi att det låg en död kaninunge vid en av dem. Barnen relaterade till sina tidigare erfarenheter då vi hittade en död fågelunge när vi var på utflykt till Malmö Museum. " Vi måste begrava den som fågeln" Detta blev ingången till ett stort samarbete med barnen, några grävde en grop, några hämtade grus, några plockade blommor och några letade upp en barkbit som blev som en gravsten. När vi begravt kaninungen sa barnen" nu sjunger vi blinka lilla stjärna ". Denna händelsen har gjort att vi samtalat mycket om liv och död under veckan. Vi har även läst boken" alla dör" av

I tisdags besökte våra äldsta barn tillsammans med de äldsta på Flamman hemvisten Glas-Klara för att programmera tillsammans. På Glas-Klara hade barnen byggt en bana som barnen fick programmera Blue-boten genom. Vi utforskade även greenscreen genom att barnen fick prova att leka i en sjukhusmiljön i den digitala världen.

I onsdags var vi på utflykt med våra bussvagnar och besökte en lekplats i närområdet. Där utforskade barnen de olika lekredskapen och det blev många samtal då vi promenerade om det vi såg. Tex fåglar, hundar och bilar och trafikregler.

I torsdags delade vi upp barngruppen i två grupper. Den ena gruppen besökte takterrassen. Där byggde och konstruerade barnen hus med vårt stora byggmaterial samt läste böcker. Den andra gruppen gjorde ny playdo lera i vårt pedagogiska kök och efteråt besökte de biblioteket och gjorde en bildprommenad Till samma. En bildprommenad är då en tittar i en bok genom att titta på bilderna beskriva dessa och genom bilderna berätta bokens berättelse och innehåll.


I fredags hade vi brandövning på förmiddagen och vi samlades då på vår nya uposamlingsolats framför rutschkanan. Vi pratade med barnen om varför i gör dessa övningar och hur vi ska agera. 


Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...