tisdag 7 juni 2022

Lysien



V. 22

Måndag

Vi har haft sångsamling utomhus tillsammans vid vår odlingslåda därefter pratade vi och tittade på våra ärtor som vi sått i vårt experiment med olika förutsättningar för ett frö att växa. I några av glasen har det växt mycket och därför planterade vi ut dem tillsammans med våra potatisplantor. 

Vi skapade även en låda med jord där vi lade ner skräp i olika material (plastkork, mjölkkartongen, bananskal)för att visa vad som händer om vi kastar dessa material i naturen. Vi kommer att följa material och se vad som händer med dessa i jorden. Barnen fick gissa vad de tror kommer att hända.

"jag tror den kommer att växa" (plaskorken) 

"den kommer försvinna" (mjölkkartongen)

"vet inte" (bananskalet)  
















I tisdags inledde vi förmiddagen med en sångsamling där vi sjöng sånger om olika insekter. Efter denna delade vi upp barngruppen i tre olika grupper. Ena gruppen gick ut på gården för att undersöka om vi kunde finna några insekter. Vi hittade en daggmask! Det hade även regnat så att vi kunde leka med vattnet från vattenpölarna. Det blev många rollekar där barnen lagade olika soppor och sandkakor tillsammans. Den andra gruppen skapade insekter av stenar genom att måla på dessa till ex. nyckelpigor. Den tredje gruppen besökte vårt förskole bibliotek och utforskade ett av våra andra gemensamma rum där det finns ljusbord samt olika material för rollekar. 


Skapande tillsammans med barnen :


Barnen målade nyckelpiga på stenar och var stolta över detta. 

Några barn målade på pinnar sina låtsas daggmaskar. 


Skapande med lera :

Några barn har lekt med lera. Dem  använde sig av kavel och kavlade ut leran och fick trycka med hjälp av former som båt, anka, fjäril  och stjärna osv. Barnen verkade vara väldigt intresserade av att känna på leran och lekte en lång stund med den.





Ett barn har lagt tre pussel med hjälp av en vuxen 
Detta pussel är i samband med vår tema  om  insekter 









I fredags fick vi ett brev av sopsamlarmonstret "prassel" som älskar att läsa med brevet fick vi 2 bokpåsar. I dessa bokpåsar kommer 2 barn varje vecka att få välja ut 3 böcker från vårt biblioteket och låna hem dessa under en vecka. De barn som inte får hem en bokpåse innan sommaren kommer få möjlighet till hösten. 

                             v             










Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...