tisdag 27 februari 2018

Matråd på Rönneholms förskola

Matråd

Idag har två representanter från Pärlan tillsammans med en pedagog varit på matråd. Det innebär att barn och vuxna från alla avdelningar på Rönneholm inklusive personal från köket har möte där vi diskuterar frågor som rör maten på förskolan. Idag bestämdes det att varje avd ska tillverka en brevlåda som ska hänga vid köket. I den ska det stoppas olika förslag. Till nästa möte (om ca 1 mån) ska vi lägga i lappar med förslag på maträtter som barnen gärna vill äta till lunch. Även tips till frukost och mellanmål ska vi lämna in. På lapparna kan vi antingen skriva eller rita våra förslag.
Att regelbundet ha matråd på förskolan ökar barnens inflytande och demokrati.
Imorgon ska vi dekorera Pärlans brevlåda och göra den riktigt fin!

fredag 23 februari 2018

Droppen arbetar vidare med sina pedagogiska miljöer

Den här veckan har vi arbetat vidare med våra pedagogiska miljöer. Efter barnens önskemål har det tillkommit större koner i bygg- och konstruktionshörnan. Utforskandet kring konstruktionsmaterialet fortskrider och det byggs både höga och låga torn och i rören släpps bilar, hjul och andra föremål ner.


Efter ytterligare reflektioner med barnen kom det fram att de ville ha en annan plats för docksängarna. Tillsammans skapade vi en ny miljö där rolleken får ta plats. Just nu leks det mycket doktor och sjukhus här. Vi har fått en ny doktorsväska som det utforskas med. Vad används de olika instrumenten till? Gröna dropparna har börjat prata om kroppen och dess delar. Tillsammans funderar barnen kring frågorna "hur stort är ett hjärta?", "var sitter hjärtat?" och "vad är det hårda vi känner på kroppen?"
   


Lila dropparna har under veckan läst boken "Säg stopp" och pratat om hur man är en bra kompis och hur vi kan säga stopp till kompisar när vi inte vill. Vi passade också på att gå en lång promenad i solen. Det bar iväg till Ribersborgsstranden där vi såg båtar på det stilla havet. På vägen såg vi också olika lyftkranar, lastbilar och grävmaskiner. En spännande och härlig promenad med andra ord!





Snäckan

     Barnens biodag!





Trevlig helg! 


torsdag 22 februari 2018

Pärlan - Guldpärlorna går till havet

Igår promenerade guld pärlor till havet. På väg dit upptäckte vi första blommor, fåglar. Vi var uppmärksamma på turning torso och Öresundsbron. Barnen märkte stora båtar som de trodde att båtarna ska till Danmark.

Lägenheten - en av Skeppets nya lrandemiljöer

Lägenheten är en av våra nya miljöer på Skeppet. Här finns spis, matbord, mat, tallrikar, utklädningskläder och dockor. Barnen leker gärna här tillsammans med sina kompisar och möts i lekar som matlagning och familj.



"Leken är viktig för barns utveckling och lärande. Ett medvetet bruk av leken för att främja varje barns utveckling och lärande ska prägla verksamheten i förskolan. I lekens och det lustfyllda lärandets olika former stimuleras fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga till symboliskt tänkande samt förmåga att samarbeta och lösa problem. Barnet kan i den skapande och gestaltande leken få möjligheter att uttrycka och bearbeta upplevelser, känslor och erfarenheter."
Lpfö 98/16

tisdag 20 februari 2018

Pärlan informerar om gruppen Musselpärlorna

Hej!


Pärlans grupp består nu av 26 barn och 5 pedagoger. Vi kommer att arbeta i två grupper under vårterminen.
De 12 äldsta barnen är med i Musselpärlan, som barnen valt att gruppen ska heta. Susanne och Frida arbetar med denna grupp.


Tisdag och Torsdag är utedagar för Musselpärlan. Det innebär att vi har verksamhet utomhus, från ca kl 9 antingen på gården eller i närområdet.
Onsdag och Fredag är innedagar för oss (vi är ute även dessa dagar, men vi är inomhus större delen av fm.
Måndagar är liksom tidigare Rönneholms mötesdag och då är alla barn på gården under fm.


Vi fortsätter att arbeta med temat "Jag och min stad".
För Musselpärlan innebär det att vi kommer att utforska närmiljön, ex var och hur vi bor, vad finns för miljö runt förskolan, fotografera samt göra en karta. Parallellt kommer vi även att lära oss mer om fåglar och deras liv eftersom detta är ett intresse som visar sig mer och mer hos barnen.


Eftersom vi har tillgång till lådcyklar kommer vi att använda dem ca 1 gång per vecka. Vi börjar med lite kortare turer, men tanken är att vi senare under terminen även ska cykla längre turer och vara iväg över lunchen och ta maten med oss.
Tisdagar blir vår cykeldag och då vill vi att barnen är på förskolan senast kl 9!

fredag 16 februari 2018

Vecka 7 på Droppen

Den här veckan började med VU-dag för samtliga pedagoger på Rönneholms förskola. Vi fördjupade oss i vårt utvecklingsområde "Pedagogiska miljöer". Vi på Droppen fick besök av pedagoger från andra förskolor i vårt område. Vi visade och berättade om vårt arbete med kuben och hur vi med hjälp av teknik och digitala verktyg skapar upplevelser och utmaningar med fokus på relationer och samspel utifrån vårt projekt.





Vi hade också möjlighet att själva besöka andra förskolor för att ta del av deras arbeten med den pedagogiska miljön. Vi fick inspiration till att utveckla miljön för bygg- och konstruktionslekar, och har denna vecka påbörjat arbetet med att samla in nytt material bestående av rör, kartongbitar, plattor, äggkartonger, ringar, koner och annat som kan utmana och utveckla barnens fantasi och kreativitet att bygga och konstruera. Gröna gruppen var delaktiga i att såga till rören, och ställa i ordning en basmiljö. Vi är just nu i ett tidigt utforskande och hittills har vi undersökt rören tillsammans med exempelvis bilar som kan åka snabbt eller långsamt beroende på rörets lutning. Vi har även upptäckt att rören är spännande att gömma saker i, och att det går att bygga både torn och rymdraketer med hjälp av rör och annat material. Barnen har reflekterat kring hur vi nu ska gå vidare, och kommit med förslag på ytterligare material de önskar och behöver för att kunna bygga och skapa ännu mer. Plattor för att kunna bygga högre och större koner som passar de tjockare rören var några av önskemålen, så nästa vecka arbetar vi vidare med detta.




Brons barn önskar picknick/mingel under sportlovet



Idag blev barnen tillfrågade vad de vill göra på sportlovsveckan.
Flera förslag kom upp och vi bestämde:
Baka choklad muffins
Titta på film
Rolig lekplats, blev teaterlekplatsen och grilla korv
På fredag mellan 14.30-16.00 är ni föräldrar välkomna på mingel med kaffe/the och kaka.
Vi ser fram mot en mysig vecka



tisdag 13 februari 2018

Bron fortsätter att arbeta med vattnets kretslopp!

Igår målade några av barnen vattnets kretslopp på fönstret och andra ville göra fotavtryck.

Frågan: Ska vi göra gemensamma fotavtryck och på vilket material.

Vi bestämde att göra gemensamma på  fönstergardinen för att piffa upp dem.

fredag 9 februari 2018

Droppen - Lila Gruppen

Ännu en vecka har passerat i rasande fart och den här veckan har lila dropparna passat på att vara ute mycket i det kalla men härliga vädret. Barnen samlade is i en hink som vi tog in över natten. Vi ställde oss frågan vad som händer med isen när vi tar in den över natten. "Isen går sönder", "det blir varmt", "det är vatten" var några av svaren. Om kylan håller i sig blir nästa experiment att ta ut vatten och se vad som händer då!
Isen hade smält av värmen och blivit vatten. Smutsigt vatten för det var sand i hinken!
Som en del i arbetet med vårt utvecklingsområde Alla barns rätt till stöd har vi skapat ett schema för hur en dag på Droppen ser ut. Nästa vecka introducerar vi detta för barnen och går igenom det vid den dagliga samlingen. Syftet är att barnen ska ha en överblick hur dagen är utformad och vara förberedda på övergångarna mellan de olika aktiviteterna.
Med hjälp av bilder som barnen känner igen ska schemat vara ett stöd för barnen.

Vi ser fram emot nästa vecka då vi fortsätter vårt arbete med känslor!

Information om vad som händer på Droppen

Hej alla föräldrar på Droppen!
Här följer lite kort information om vad som händer i vår verksamhet den närmsta tiden. Onsdagen den 21 mars kommer Droppen att ha ett föräldramöte kl. 17.30-19.30. Mer information om innehållet kommer inom kort. Är det något ni vill att vi ska ta upp så prata gärna med oss så lägger vi till det i kvällens agenda.


Ni kommer att bli erbjudna utvecklingssamtal from april månad. Vi kommer att sätta upp listor med tider i hallen när det börjar närma sig.


Vi vill påminna om att förskolan är stängd nu på måndag, 12/2, pga. verksamhetsutvecklingsdag.
Bildresultat för sun


Vi önskar er en solig och härlig helg!
                                                              / Katarina, Lubna och Cecilia

Droppen - Gröna Gruppen


Vår samlingsplats i det gröna projektrummet är färdig, och vi har även introducerat ett bildschema. Det sitter på insidan av dörren, och är en del i kvalitetsarbetet med "Alla barns rätt till stöd". Tanken är att barnen med hjälp av bilderna ska få möjlighet till överblick över sin dag, och på så sätt kunna förbereda sig inför dagens övergångar mellan olika rutinsituationer och aktiviteter.












Vi har läst en ny kompisbok om Igelkott och Kanin den här veckan. Den heter "Samarbeta" och handlar om hur vi kan få hjälp och be om hjälp. När vi läst färdigt boken fick barnen ett uppdrag med en samarbetsövning där de med hjälp av papper, tejp och sax skulle bygga ett högt torn. Det var både roligt och lite klurigt på samma gång. Uppdraget kommer som en idé från boken "Teknikgrytan" och vi kommer fortsätta att använda inspiration därifrån då barnen med hjälp av teknik får utveckla förmågorna i samspel och relationsskapande.






Tornet som barnen byggde tillsammans.





Gröna gruppen reflekterar tillsammans över veckan som gått. Då tittar vi på bilder och annan dokumentation från våra aktiviteter, och så får några barn välja ut ett par bilder som vi sätter upp tillsammans med barnens sammanfattning på väggen som heter "Barnreflektioner" i vår hall. Titta gärna där och låt barnen berätta vad som varit viktigt för just dem.




tisdag 6 februari 2018

Pärlan experimenterar med lavalampan

Vi har gjort en lavalampa med barnen.



Syfte med experimenten att upptäcka vattens och matoljans olika densiteter.  Vi har strött salt på matoljan och vatten.  Saltmolekyler har kopplat med matoljans molekyler och byggde tunga klumpar som sjunkit ner genom vatten. Det var häftigt!

måndag 5 februari 2018

Spännande burkar på Skeppet


När vi har samling använder vi oss ofta av olika lådor och burkar för att förstärka sånger och ramsor med en visuell upplevelse. Fråga gärna barnen vad som finns i respektive låda/burk, de har väldigt bra koll på vad de innehåller. Då kan de samtidigt vara med och bestämma över vilken de vill att vi ska använda.



      "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation." Lpfö 98/16

      Bron gör vattenexperiment utomhus

      Idag fyllde barnen olika former med vatten och material och ställde dem utomhus.
      Vi kommer att följa processen.

      Frågeställningar: Vad händer och varför?


       



      Bron pratar om vattnets betydelse

      fredag 2 februari 2018

      Bron arbetar med familjekonstellationer


      Förskolan ska sträva efter att varje barn
      • utvecklar sin identitet och känner trygghet i den.     Lpfö      Rev.2017                            


      Idag har vi läst boken" Familjeboken"
      Hur vet man vilka som är ens familj,var kommer bebisar ifrån och hur blev jag själv till?                                          

      Uppgift:   Rita sin familj

      torsdag 1 februari 2018

      Droppen Gröna gruppen

      Under veckan som gått har gröna dropparna arbetat med vår pedagogiska miljö i vårt projektrum. Vi har tillsammans målat vår samlingsplats grön, och påbörjat skapandet av ett "hemmahus" och ett "förskolehus". Vi har fotograferat oss och kommer att använda bilderna i de nya husen för att belysa vilka barn som är här, och vilka kompisar vi saknar. Vi färdigställer vår samlingsplats under nästa vecka.






      För att inspirera varandra har vi tagit bilder av barnens legoskapande och pärlplattor, som vi satt upp i det gröna projektrummet. Vi kommer att fortsätta fotografera, och fylla på med inspiration allt eftersom barnen skapar sådant de vill dela med sig av.








      Vi har arbetat vidare med känslor, och den här veckan har vi försökt att uttrycka känslor med hjälp av kroppsspråk. Hur ser en glad kropp ut? Var i kroppen känns arg? Kan jag se vilken känsla min kompis känner? Appen Puffarna hjälper oss att identifiera olika känslor.




      Bron undersöker varför båtar flyter

      Barnen undrade varför båtar flyter?

      Experiment 1.        Båt i en vattenlåda

      Experiment 2.      En boll av lera

      Nyckelord:            Densitet, volym, massa 

      Hypoteser "båten flyter för det gör alltid båtar", "lerbollen  sjunker för att den är tung","luft i båten ".

      Experiment 3.         Vi formar lerbollen till en båt. Vad händer nu och varför?

       Barnens hypotes "den flyter", " Det ser ut som en båt".                                 



      Språkliga undervisningar

      SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...