fredag 29 mars 2019

Pärlan

Vi fortsätter vårt bokprojekt med boken ”Gittan och de grå vargarna”. ”Titta vargar” säger ett barn. ”Vad finns det för djur i sagan?” undrar en pedagog. ”Vargar” säger ett barn. ”De åt soppa” sa ett barn.

Vi har tidigare introducerat olika kulturer och projicerat bilder som associeras med dessa kulturer. Vid detta tillfälle lyfter vi den svenska kulturen och ställer nyfikenhetsfrågor till barnen för att se vad de uppfattar kring den svenska kulturen. En pedagog undrar vilka färger den svenska flaggan har? ”Gul och blå” säger ett barn. ”Hur ser den ut” fortsätter pedagogen. ”Ett kors” säger ett av barnen. Vi fortsätter med att teckna blå och gul tillsammans. Därefter frågar pedagogerna barnen vilken mat som äts i Sverige? Barnen svarar: ”potatis”, ”köttbullar”, ”sås”, ”lingonsylt”. En speciell aspekt kring det sociala samspelet i Sverige är ”fikan”. Vi pedagoger var nyfikna om och vad barnen har uppfattat kring denna aspekt. Pedagogerna undrar vad vi kan äta när vi fikar? ”Kanelbullar” säger barn. ”Hur ser kanelbullar ut?” Ett barn säger ”socker och runda”. Efter samtalet om fikan gick vi vidare till en av de mest kända barnboksförfattarna i Sverige; Astrid Lindgren. Vi pratade om vilka berättelser Astrid Lindgren skrev och nämnde bl.a. Emil i Lönneberga, Madicken, Pippi Långstrump och Lotta på bråkmakargatan. Medans vi samtalade om vilka böcker Astrid skrev, visade vi korta filmsnuttar av berättelserna. Vi pratade och kom fram till att Lotta var bråkig och Emil hittade på nya hyss. Vi visade även en bild på hur Astrid Lindgren såg ut.

I den reviderade läroplanen för förskolan (Lpfö 2018) kan en läsa följande: ”Det svenska samhällets ökande internationalisering ställer höga krav på människors förmåga att leva med och förstå de värden som ligger i en kulturell mångfald. Förskolan är en social och kulturell mötesplats som ska främja barnens förståelse för värdet av mångfald. Kännedom om olika levnadsförhållanden och kulturer kan bidra till att utveckla en förmåga att förstå och leva sig in i andra människors villkor och värderingar.” (Lpfö 2018, s 5-6)


Bildresultat för Gittan och de grå vargarna.


Trevlig helg önskar vi på Pärlan!


Öppet föräldraråd 16 maj

I vårt förskoleområde lägger vi stor vikt vid samverkan mellan förskola och hem. Vi erbjuder alla föräldrar att deltaga i våra öppna föräldraråd som vi har en gång per termin då vi diskuterar frågor som har med barnens pedagogiska utbildning att göra.

Vårens datum för öppet föräldraråd är den 16 maj 18.00-19.30. Inbjudan med innehåll och intresseanmälan kommer i april.

/Lars, Marlene och Daniel


fredag 22 mars 2019

Pärlan

Vi har pratat om Frankrike och lite om deras kultur. Barnen blev nyfikna på Eiffeltornet och det spann vi vidare på genom att kolla på bilder associerade med Frankrike. Pedagogen sa ordet ”bonjour” på franska för att barnen skulle få höra det franska språket. Barnen tyckte det lät kul! Vi letade efter bilder som barnen kunde relatera till. I vårt letande efter bilder fann vi croissanter, något som barnen verkade tycka om. Vi såg även på bilder med annan mat så som ost, som även det är en del av den franska kulturen.

I läroplanen för förskolan, Lpfö 2018, kan vi bl.a. läsa följande: ”Utbildningen ska ge barnen förutsättningar att kunna tänka, lära och kommunicera i olika sammanhang och för skilda syften. Därigenom läggs grunden till att barnen på sikt tillägnar sig de kunskaper som alla i samhället behöver. Förmåga att kommunicera, söka ny kunskap och samarbeta är nödvändig i ett samhälle som präglas av stort informationsflöde och kontinuerlig förändring.” I förskolans läroplan kan ni även läsa kring just digitalitet och vad det kan innebär för våra barn här hos oss. Att barnen ges förutsättningar till att kunna reflektera kring vad vi kan göra med informations- och kommunikationsteknik samt även på sikt även kunna kritiskt granska vad som går att finna och läsa om på internet. ”Utbildningen ska också ge barnen förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens genom att ge dem möjlighet att utveckla en förståelse för den digitalisering de möter i vardagen. Barnen ska ges möjlighet att grundlägga ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att de på sikt ska kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.” (Lpfö 2018)

Bildresultat för frankrike

Trevlig helg önskar vi på Pärlan!

torsdag 21 mars 2019

Nytt utmanande byggmaterial på Bron

Nu har vi köpt in ett nytt spännande byggmaterial till förskolan och barnen på Bron provar först. Polydroner heter det och det är lite svårare att sätta ihop delarna än exempelvis lego eller magnetbygg. Flera barn tyckte det var spännande och här kan ni se lite av det som barnen byggt.





måndag 18 mars 2019

Pärlan

Hej alla föräldrar! 

På torsdag, den 21/3 uppmärksammar vi på Pärlan " Rocka Sockorna-dagen"! Detta för att lyfta allas olikheter och likheter samt allas lika värde! Dagen till ära får barnen gärna ha två olika strumpor på sig, som en symbol för vår mångfald. 


Bildresultat för rocka sockor dagen tecknat

Pärlan

Vårt bokprojekt forsätter! Denna gången med en bok som vi läst för ett par veckor sedan, ”Vems rumpa?”. Det verkar vara en favorit hos många av våra barn! Inför läsningen tänkte pedagogerna att det ska bli intressant att återuppleva denna bok igen med barnen för att på så sätt se vad de kommer ihåg och har tagit med sig av förra läsningen. Vad som blev uppenbart är att djurens läten var något som barnen tagit till sig! Samtidigt som barnen gjorde lätena, blev det även att barnen tecknade tecken för djuren. Vi pratade även om vad djuren heter på engelska.  

Inne i ateljén valde barnen att skapa flera olika djur! Ett barn ville måla en gris, ett annat barn valde att måla en hund och även björnar skapades. Barnen valde färger genom att peka på färgen och en del av barnen sa även det engelska ordet för färgen; ”green” och ”yellow”. Efter att ha målat var det flera av barnen som ville ha mer material att sätta på sina skapelser! 

Förra veckan har vi även introducerat ett nytt språk, arabiska. Dessa lässtunder i förskolan ger barnen möjligheter att utveckla sitt språk, bekanta sig med fiktion. Den har också visat att barn är olika, lär sig på olika sätt och behöver erbjudas olika lärandestrategier. Vi har även varit på biblioteket och lyssnat på sagor på arabiska. Här delar barnen med sig av sina upplevelser och erfarenheter genom att prata med pedagogen eller andra barn kring boken. 
  



Bildresultat för barn läroböcker tecknat

fredag 15 mars 2019

Snäckan

Hej alla


Nu har vi börjat klippa ut våra droppar som vi ska hänga i kubben.¨
De har vi skrivit ut och laminerat tillsammans med barnen.
Det är en del i vårt projekt ock vattentema.
Vi har också gjort en liten bassäng där vi kommer att sätta in sand, snäckor och stenar.
Genom att klippa har barnen utvecklat sin fin motorik samtidigt som de hade roligt.



TREVLIG HELG!

Bron



Vi valde ett konkret och enkelt sätt att vidga normer i barngruppen genom att rita och samtala kring det.

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

  • Respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna
                                                  Lpfö 18


lördag 9 mars 2019

Pärlan

Vi fortsätter vårt projekt med en ny bok, ”Vad äter jag?”. Under vår läsning så började barnen säga djur och färger även på engelska, då vi tidigare uppmärksammat det engelska språket. En av pedagogerna pratar slovakiska och i samband med att barnen lyfter andra språk, lyftes även det slovakiska språket. Vi har även använt oss av takk i vår kommunikation med barnen för att förtydliga och konkretisera vårt verbala språk. Nu under vår läsning har vi använt oss av takk och pratat kring de olika tecknen.

Efter läsningen introducerades en ny lek, ”hundens ben. En härlig lek där barnens engagemang inte gick att ta miste på! Alla ville vara hund och skälla på de andra barnen. Det blev väldigt många ”voff voff” under stunden vi lekte. Leken utvecklades genom att barnen sedan ville vara katter och kaniner. Efter lekstunden letade vi andra djurböcker och vi läste en bok med titel ” Alla djur” av Thomas Tidholm.

Vi fortsätter vårt arbete i ateljén och ett barn frågar: ”Vad ska vi skapa i ateljén nu då?” – ”Hundben” säger ett av barnen. Några av barnen började göra andra teckningar med djurtema. Ett av barnen satte en filt på huvudet och sa att hen var en ko. Barnet lät: ”Mu mu”. Det blev en kreativ stund med fokus på skapandeglädje och fantasifullhet.

I vårt arbete med digitalisering kommer vi att projicera en saga med djurtema på väggen. I nya läroplanen för förskolan (lpfö18) kan en bla läsa att förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla: intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa. (s 14, lpfö18). Vi kan även läsa att: ”utbildningen ska också ge barnen förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens genom att ge dem möjlighet att utveckla en förståelse för den digitalisering de möter i vardagen. Barnen ska ges möjlighet att grundlägga ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att de på sikt ska kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.” (lpfö18, s 9)


Bildresultat för projicering böcker tecknat

Trevlig helg önskar vi på Pärlan!

fredag 8 mars 2019

Snäckan

Denna vecka gjorde vi vår havsvägg. Sedan projicerade vi på väggen havet med vågor
som hörs i bakgrunden med lugnande musik.
Vi pedagoger var på en studiebesök där vi fick lite inspiration angående vår tema andra sätt som barn kan lära sig olika saker.
Vi fortsätter att besöka olika lekplatser denna gången var vi på skogslekplatsen. Där gungade, klättrade, åkte rutschkanan, hoppade i vattenpölen, snurrade och "åkte på varandra" för att göra tåget. Vi märkte att barnen visar mer gemenskapen och empati till varandra samt glädje och lycka. Viket har ni säkert märkt på bilderna i hallen.
Vi prövade också att använda ploppar och plopptavlor på annorlunda sätt. Vi skrev siffror på tavlan sedan skulle barnen följa det skrivna. 
I samtal med barnen bestämde vi vilka leksaker kommer vi inte att använda under en period.

Trevlig helg
Personalen på Snäckan


Bron

Idag gjorde vi drakar och sen gick vi ut i den hårda vinden för att provflyga dem. Vi filmade ock reflekterade med barnen.                                               Barnens teorier.                            - Drakarna flyger olika             - Någon snurra                           -Olika vind                               - Olika former                           -  Olika längder på trådarna gör att det blir olika rörelser.          
                                                                             

Lpfö 18                                        

  • Förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik
                                       

Bron

Det var mycket spring och lek på lekplatsen vi besökte idag. Hela kroppen fick arbeta.
På vägen till förskolan passerade vi vårblommor som vi tittade på.


 

tisdag 5 mars 2019

Vårpromenad

Det var mycket spring och lek på lekplatsen vi besökte idag. Hela kroppen fick arbeta.
På vägen till förskolan passerade vi vårblommor som vi tittade på.






måndag 4 mars 2019

Snäckan


Hej alla!

Förra veckan gjorde vi mycket med barnen. Arbetet med vår tema flyter för fullt. Vi har färgat gardinen till blå färg. Sedan målade barnen papperstallrikar i blå och ska de senare göra små akvarium. Barnen fortsätter att färglägga fiskar.
Vi var ute på lekplatsen och på vägen till och från räknade vi bilar, vita och röda.
I slutet av veckan gjorde vi experiment med färg, vatten och papper.


fredag 1 mars 2019

Pärlan


Projektet fortsätter med en ny bok, ”Sov så gott, lilla björn”. Barnen samlas i förskolans bibliotek tillsammans med en pedagog. Boken handlar om en liten björn som hittar en liten grotta, som den kan iordningställa med säng och bord. På kvällen vill lilla björn sova i grottan men när mörkret lagt sig börjar lilla björn känna sig lite ensam… Barnen trollbinds av bokens innehåll och bilder. Efter läsningen ställer pedagogen frågor om boken och barnen berättar: ” lilla nallen sov”, ”de läste bok”. För att konkretisera återberättandet bläddrar barnen igenom boken och samtalar kring bilderna; ” nallen sover”,”tomten tittar”, ”äter mat”.

För att ge barnen ett flera sätt att förstå boken väljer vi att spela en teater där barnen får återuppleva och återberätta boken genom dramatisering. Under teatern hittar ett barn en annan bok, som även den handlar om björnar, och kopplar samman de båda böckernas innehåll med varandra. Ett barn berättar: ”lilla björn och stora björn ska bo i ett hus, äta bär och sova”. Under teatern fick barnen testa på att leva sig in i olika karaktärer som flertalet djur och dockor. I dramatiseringen får barnen använda sig av sin kreativitet och fantasi.

Efter en härlig teaterstund tillsammans fortsätter vi vårt arbete kring boken i vår ateljé. Där barnen ges ännu ett uttryckssätt att använda sig utav. I skapandet får barnen uttrycka sig genom färg och form. Barnens förhållningssätt i ateljén har förändrats. Nu går barnen in med en helt annan självklarhet och känner trygghet i miljön. Några av barnen använder sig av verbal kommunikation och några använder sig av sitt kroppsspråk för att uttrycka vilken färg de vill använda sig av i sitt skapande. Därefter skapar barnen sina egna björnar!

Bildresultat för sov så gott lilla björn

Trevlig helg önskar vi på Pärlan! 

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...