onsdag 3 augusti 2022

Odlandet på Rönneholm ( Lysien)

Mynta

Oregano

Gräslök 

Vi har gått igår runt i vår gård och tittade på våra pallkragar som barn har odlat olika grönsaker och växter/kryddor.  Barn var nyfikna och ville gärna smaka från några färdiga grönsaker, ärtor till exempel. Genom att odla på förskolan fick barnen följa matens väg från litet frö till färdig gröda. Odlingarna ger barn/barn och barn/vuxna många möjligheter till samtal och upplevelser som ger kunskap om naturens kretslopp.

Alla hemvister fick varsin pallkrage som barn valde att odla så att de verkligen fick vara med på ”hela resan” från plantering till skörd. Att exempelvis se att potatisen faktiskt växer i jorden och inte bara finns i mataffären blir en självupplevd kunskap och barnen får möjlighet att se allt som krävs för att en planta ska gro och ge skörd.

Vi är lyhörda och tog vara på barnens nyfikenhet och tankar kring vad man kan odla, och hur de tror att växten kommer att se ut det är en viktig del i det pedagogiska syftet med odlandet.

 

 

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...