fredag 9 december 2022

Nova-Kras 48-49



Dessa veckorna har barnen gjort ett vackert vinterland tillsammans. De har också påbörjat en kapitelbok: Jul i Stora Skogen. Boken handlar om en arg, vresig tomte som heter Vrese och vi läser ett kapitel om dagen, fram till jul. I boken stöter vi ibland på svårare ord som barnen inte hört tidigare. Då pratar vi om dess betydelse. På väggen där vi brukar ha vår samlingen har vi listan på ord som vi har lyft.



På hemvisten har vi satt upp en gran som barnen har klätt, en julstjärna i fönstret och så uppmärksammar vi de olika söndagarna som det blir advent.


En busig Nisse har flyttat in på Nova-Kras. Den hade lagt toalettpapper på vår julgran, färgat mjölken röd, lämnat clementinskal på golvet mm. Men trots att den är så busig vill inte barnen att hen ska ge sig iväg utan de tycker om att ha Nisse här.
Vi drar en julkula i vår kalender varje dag och bakom luckorna finns antingen ett uppdrag eller en liten film eller sång för barnen. 

I vårt tema om vintern så har barnen utvecklat det och gjort ett vinterlandskap med pepparkakshus. 

I onsdags hade Grön Flagg möte med barnrådet och vi skickade två utvalda barn som representerade Nova-Kras. De har som tema Livsstil och hälsa och pratade med barnen om rörelse och haft Generation Pep (rörelse) mm. Representanterna fick uppdrag till nästa gång att göra en fruktsallad tillsammans med barnen på hemvisten.

Barnen avslutade veckan med att baka pepparkakor som de ska ha till Luciadagen den 13/12. Vi har tränat gemensamt med klustret, till Luciatåget. Det är också en annan grupp med frivilliga barn som tränar separat inför Luciatåg som de ska gå på ett äldreboende den 14/12.

Det var Margéts sista arbetsdag idag för hon går i pension. Hela klustret överraskade henne vid samlingen där hon fick presenter och blommor. Vi önskar henne lycka till framöver.

 Trevlig helg!






Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...