torsdag 15 december 2022

Pepparkakshus, snö och Gröna Tomten!


 Idag öppnade vi lucka 15.

När vi pratade om dagen datum så frågade jag vad 1 och 5 blev, som barnen identifierat från brevet. Ett barn svarade då 6! Och det stämmer ju om vi sätter ett +tecken mellan siffrorna. Ett annat barn svarade 15 för den luckan hade hen öppnat på morgonen och det var godis! Tillbaka till brevet så fanns det en uppgift till oss! Vi skulle finna en sak som inte hade en parbild. Det var lite svårt i början att klura ut hur man lättast skulle kunna se det. Någon valde att dra streck mellan sakerna i rutorna och en annan strök varje par den hittat. Till slut fanns en ensam bild kvar och då måste det vara svaret!

Vi övar på parbildning i uppgiften samt lite problemlösning. Vi fick även in lite matematik.


Efter denna uppgiften så var det lite fri lek. Någon valde att måla julgran till monsternas hus. Ett par gjorde klart sina pepparkakshus. Barnen turades om med Ipad och lärde sig mer om naturen och sopsortering i TrippTrappTräd-appen.



                                                  

Efter lunchen gick vi ut och åkte pulka och lekte i snön. Barnen tyckte det var jätteroligt med snö. 

Sen gick vi in och värmde oss och läste om Tomtens bror- Gröna Tomten. Han kan vara lite läskig men barnen lyssnade uppmärksammat och vi pratade om båda Tomtarna, den Röde och den Gröna. Så om barnen pratar om Gröna Tomten som inte tycker om barn, äter rutten ärtsoppa, snor barnens strumpor och stryker dom svarta samt har ett träd med apskelett i, då vet ni vem det är! Är ni nyfikna kan ni hitta berättelsen om de båda utanför stubben.

Se upp ifall ni varit stygga!!! Han kommer genom avloppet i vasken på Annandag jul när ni diskar!


PS: Vi pratade också om att det bara är på låtsas, att gröna tomten nog inte finns för vi har ju inte träffat honom, vi har bara träffat den röda tomten med tjock mage.



Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...