måndag 12 december 2022

Wellmer-nya miljöer under uppbyggnad

På Wellmer är ett arbete igång med att bygga upp nya lärmiljöer. Miljön ska inspirera och utmana barnen i deras utforskande och lek. 

Under vu-dagen i november arbetade våra förskollärare med reflektion kring Bygg och konstruktion och hur denna miljö kan förbättras med hjälp av materialval, iscensättning och den vuxnes roll.

Bygg och konstruktion arbetar barnen med dagligen på Wellmer. Ett mycket populärt material är Magnatiles. Barnen bygger på golvet, på tavlan och på ljusborden. Magnetstavarna används oftast på tavlan.

Ljusbord finns det två stycken på hemvisten. Magnatiles och Pebbles (färgade stenar) är populärt att undersöka på ljusbordet. Barnen täcker ljusbordet med Magnatiles och det färgsorteras med Pebbles.

Idag byttes hemvistens soffa ut till en madrasshörna. Syftet med bytet är att göra hörnan tillgänglig för alla barn i gruppen, även de yngsta som har svårt att ta sig upp i soffan själva. Madrasshörnan rymmer oxå fler antal barn än soffan gjorde. Syftet är oxå att ge böcker och läsning en naturlig plats på hemvisten. Några barn följde idag med Johanna upp till förskolans bibliotek för att leta böcker att låna ner till hemvisten. Vi läste några olika böcker som barnen valde ut. Den bok som fångade alla barnen där och då var Lilla H cyklar på.

I arbetet med miljön sker sortering och kategorisering. Vi arbetar med att både barn och vuxna lätt ska hitta det material en söker. Bild/foto och ordbild finns på lådorna materialet förvarats i och på hyllan där lådan ska stå. Städning är ett ord som många barn redan lärt sig att förknippa med något negativt, men sortering och lägga material på rätt ställe så vi hittar nästa gång ger oftast mer engagerade barn.

Magnatiles på ljusbord

Magnatiles och Pebbles som färgsorterats

Magnatiles och Pebbles

Bygga på golvet med Magnatiles, högt är roligt.

Boken som fångade barnen och skapade samtal uppe i biblioteket.

Madrasshörnan som nu ersatt soffan. Här hoppas vi på många boksamtal med barnen.

Magnetstavar som är omtyckta att sätta fast på tavlan.



Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...