måndag 31 januari 2022

stubben undersöker ekoxen

 


Visste ni att det tar 5 år för larven att bli en ekoxe?
Sen lever den bara några månader
Fullfuxen ekoxe äter sav från eken
Hanen är dubbelt så stor som honan. 

Det som är viktigt att tänka på här i Sverige är att Ekoxen är FRIDLYST

Imorgon ska vi fortsätta forskningen med ekoxen :)

Information från ledningen



NY PARKERINGSPLATS FRÅN DEN

1 februari

 

Imorgon tisdagen den 1 februari öppnas vår permanenta parkeringsplats längre ner på Nordlindsväg. Där kommer det förutom parkeringsplatser för anställda vid Malmö stad med månadsabonnemang även att finnas några få platser för er vårdnadshavare för parkering 15 min i anslutning till lämning och hämtning. Till följd av detta stängs parkeringen på grusplanen.

Vi vill även informera om att det inte är Rönneholms förskola som ansvarar för denna parkering utan P-Malmö varpå vi ber er som har frågor gällande parkeringstillstånd eller annat kontakta deras kundservice:

Telefon: 040-605 69 80
E-post:
kundservice@pmalmo.se

 

Vänliga hälsningar

Ledningen på Rönneholms förskola 

Lysien

Musik och rörelsesagan "Lejonjakten"

Under veckan har vi under samlingarna erbjudit barnen att delta i musik och rörelsesagan "Lejonjakten". I denna sagan säger den vuxne en ramsa som barnen upprepar och sedan leker vi att vi går genom olika terränger där vi gör olika rörelser. Till sist kommer vi fram till en grotta där vi möter ett lejon. Då får vi snabbt ta oss tillbaka genom de olika terrängerna för att hamna tillbaka i tryggheten på Lysien igen. I fredag gjorde vi "Lejonjakten" ute på gården. Vi satte upp bilder på de olika terrängerna som vi tillsammans besökte. När vi kom fram till grottan träffade vi ett "riktigt" lejon (Smahane som klätt ut sig). Det blev en skräckblandad förtjusning hos barnen.

                                 

                                     Vi kommer fram till högt gräs som vi tar oss igenom

                                             

                                Vi kommer fram till en sjö som vi med simrörelser tar oss över.

                                               

                           Vi kommer fram till gyttja som vi får gå igenom utan att fastna med fötterna.

                                                    

                               Vi kommer fram till ett högt träd som vi får klättra upp i och spana efter lejonet   

Grottan där Lejonet bor och där barnen fick träffa lejonet som de sedan sprang ifrån genom de olika terrängerna igen.

Det blev många samtal efter att vi lekt lejonjakten kring hur vi tog oss fram genom de olika miljöerna och hur det kändes att träffa lejonet. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

• förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

• förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

• ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,



                           

                             








fredag 28 januari 2022

Metallika vecka 4

Då har det återigen gått en hel vecka, tiden går snabbt när man har roligt :) 

Måndag: Vi har nyligen påbörjat arbetet med Läslyftet, där vi just nu arbetar med flerspråkighet och andraspråksutveckling. Vi har genomfört en aktivitet i mindre gruppkonstellationer, där vi läst boken ”Grodan Flynner, en kompis säger förlåt”. Denna bok handlar om värdegrunden, hur man är en bra kompis och olika känslor som uppstår i vardagen. Vi introducerade vad boken heter och handlar om och efter vi läst, ställde vi utmanande frågor till barnen om bokens innehåll. Deras fokus låg på de olika djuren i berättelsen, känslor samt hur man är en bra kompis. Vi skrev upp barnens ord och tankar på tavlan för att synliggöra det. Vi har skickat hem en blankett, där vi vill att ni fyller i orden på ert barns modersmål (om annat än svenska) och samtalar med barnen om dem. Vi vill gärna att ni lämnar tillbaka blanketten senast på måndag (31/1). 

"Läslyftet i förskolan handlar inte bara om att läsa. Det handlar om att erbjuda både de yngre och de äldre barnen tillfällen att utveckla språket. Läslyftet passar alla er som arbetar i förskolan och vill ta nästa steg i undervisningen tillsammans med era kollegor" (Skolverket). 

Dokumentation och centrala ord utifrån barnens perspektiv:

Grupp 1- "groda", "lejon", "ledsen", "slog", "kramas"

Grupp 2- "sparka", "ont", "ledsen", "rädd", "förlåt", "leka"

"Grodan slog"

"Blev ledsen"

"Lejon aj"

Vad gjorde djuren för att visa att man är en bra kompis?

- "förlåt" "kramas"

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla...
"både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska"

"förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler"

Tisdag: Vi välkomnade vår nya inskolning på Metallika. Vi gick en promenad med bussvagnarna till parken. Det blev mycket nyfikna frågor och funderingar längs vägen. Barnen samlade pinnar och hittade en mask. 

Onsdag: Vi delade upp barnen i grupper då vi har inskolning, en grupp följde med ut med Prassel och Farao och en liten grupp stannade inne. Vi la puzzel, fiskade med våra magnetfiskar och hade miniröris inne i vårt läs och språkrum. Vi har skapat QR-koder till olika sagoböcker och sånger som vi märkt att barnen är intresserade av samt efterfrågar. Barnen har varit nyfikna och prövat att skanna koderna med hjälp av Ipaden, vilket har fungerat jättebra, det är spännande med nytt! 

  

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla...
"motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande"

"förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans"

Förskollärare ska ansvara för att varje barn...
"får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande"

Torsdag: Vi hade musik och rörelse-aktiviteter. Vi plockade fram instrumentlådan där vi fann trummor, maracas och ägg. Vi tog fram sångkorten på mattan och barnen prövade att spela i takt till sångerna, det blev mycket spännande läten och härlig musik. 




Fredag: Vi slog oss samman med Prassel idag och vi gick ut på gården under förmiddagen i det härliga soliga vädret. Barnen har cyklat, gungat, åkt ruschkana och lekt i sandlådan. 

Vi vill önska er en riktigt härlig helg, så ses vi nästa vecka! 🌞



Fredag på stubben



Vår fredag började med en reflektion tillsammans med barnen om vad som hänt i veckan. Vi tog fram fotona från veckan och alla fick välja varsin att klippa ut och klistra in i sin reflektionsbok samt skriva något om veckan. Barnen fick säga vad de ville skriva, en vuxen skrev på en lapp som de sedan kunde skriva av i sin bok. 

Sista torsdagen i månaden bjuder köket på födelsedagsmellis och idag bjöd Plastis på "kalassångstund" i rörelserummet. Det var mycket uppskattat av barnen.






Efter sångstunden stannade Stubben kvar i rörelserummet och vi tog reda på mer fakta om Stubben som sopsamlarmonster. Vi tittade även på en liten film om Sopor och återvinning, en film där monsterna har roller och pratar om vikten att slänga sopor på rätt ställe.


Sen dansade vi till "sortera din sopor"
En inspelning som går att hitta på youtube.se


Efter uteleken på eftermiddagen hade vi samarbetsbygge med regnbågen.




 

Trevlig helg, vi längtar redan till Måndag när vi ses igen!!!

Lysien

 Hänt i veckan v. 4

Denna veckan har två nya barn börjat på Lysien. Välkommen säger vi till dem. 

Veckan inleddes med att några av barnen utforskade våra olika miljöer på förskolan. De besökte bland annat hemvisterna i rosa klustret, rörelserummet samt vårt bibliotek.  I biblioteket fick barnen möjlighet att berätta egna sagor för varandra vilket de tyckte var roligt. 


I tisdags var våra yngsta barn inne på Lysien och hade sång och rörelsestund. De övriga barnen var på takterrassen där de byggde och konstruerade med stora Duploklossar. Det blev många samtal kring höjd och barnen jämförde sina olika byggen och med sin egen längd. 



Under denna vecka har vi haft bokläsning tillsammans med barnen. Barnen var mycket intresserade av att lyssna på sagor och tittade på bilder på boken och var väldigt nyfikna på det. Barnen lär sig många nya ord genom hög läsning. 



Barnen har även byggt med små lego och bilar med andra byggmaterial.



På torsdagen har vi varit i ateljén tillsammans med barnen och dem fick måla. Barnen bli utfrågade på att vilka färger dem ville måla på papper. Barnen var väldigt glada över att måla tillsammans. Barnen bli lugna och deras koncentration utvecklas.

Genom målning lär barnen sig om olika färger genom att få använda dem i meningsfulla sammanhang. Vi benämner vad färgerna heter och barnen upptäcker då de målar att det blir olika nyanser och att det bildas nya färger då de blandas med varandra.




Barnen är även mycket nyfikna och intresserade av olika djur. Under vårt besök i rosa kluster hittade barnen en leksaksälg som vi tog med till vår avdelning. Barnen ville utforska och lära sig mer om älgar. Därför har vi i vår djurhörna skapat en fakta och frågevägg om älgar som blir inspiration för många samtal och kommer utvecklas med fler djur och fakta allteftersom barnen kommer med nya tankar och funderingar.


 

Sångkalas (Glasmo, Plastis, Wellmer, Stubben)

Idag är det fredag och vi har haft "sångkalas" med alla barnen på Grönt kluster i rörelserummet. Ulrika spelade gitarr och Aicha/ Jessica var DJ:s.


Tillsammans sjöng/ lyssnade vi på 10 sånger/ rörelsesånger på svenska, engelska och arabiska. Tyvärr lyckades vi inte få alla sånger i rätt ordning, men ni hänger nog med ändå.






 

torsdag 27 januari 2022

Flamman- projekt djur

Vi inleder terminen med att arbeta vidare med vårt projekt "All världens djur" då vi fortfarande kan se ett intresse för djur bland barnen. Förra veckan började vi prata om havets djur. På frågan vilka djur som lever i havet svarade barnen:

- Fiskar
- Hajar också
- Fiskespö
- Val
- Vad finns det mer? Sjögräs!
- Flodhästen bor också i vatten
- En bläckfisk. Den är fin
- Haj
- Delfin
- Jag vet en sak som hajar äter. De äter fiskar
- Människor äter också fiskar
- Hajar kan äta människor om de är väldigt hungriga

Det finns alltså redan en viss kunskap bland barnen om vilka djur som lever i havet och vi kommer tillsammans att utforska vidare och ta reda på mer fakta om havets djur. Vi utmanar barnen på olika sätt efter ålder och intresse. Här på bloggen kommer ni kunna ta del av vårt arbete med projektet där vi varje vecka försöker informera er om projektets gång. 

Trevlig helg!

Flamman

Denna vecka har vi haft fokus på Barnkonventionen och kompisböckerna. Flamman har fått böcker som handlar om Kanin och Igelkott och baseras på olika artiklar i Barnkonventionen. Böckerna är redan bekanta för några av barnen då vi arbetat med dem tidigare men vi kommer att arbeta med dessa kontinuerligt för att barnen ska få en ökad kunskap och förståelse för sina rättigheter. Tillsammans med böckerna fick vi också gosedjur i form av Kanin och Igelkott. Dessa figurer var väldigt välkomna av barnen och de fungerar som ett bra komplement när vi läser böckerna. 


Som en del av vårt arbete med utvecklingsområdet Hållbar utveckling har vi i veckan lärt känna Flamman lite mer genom att läsa en saga som handlar om brännbart avfall och vad som händer med det vi sopsorterar. Var hamnar alla blöjor, tandborstar och plaststolar? Vad blir det av det sen?
Vi fick reda på att alla sopor bränns och bildar värme så att vi kan få det varmt i våra hem!
Vi lyssnade också på Sopsamlarmonstrens nya sång. Denna projicerades upp på väggen och barnen dansade och försökte sjunga med.

Ur läroplan för förskolan (lpfö18): Utbildningen ska ge barnen möjlighet att tillägna sig ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö och till natur och samhälle. Barnen ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling- såväl ekonomisk och social som miljömässig. 

Batman-Matsvinn

Denna vecka undervisar vi om  sopsamlarmonster ” Kompostina ”.
Med frågan: ” Vad händer med gammal mat som vi kastar ( matsvinn ), var tar den vägen?
Barnens teorier:
Den blir möglig, luktar illa, grävs ner och sen försvinner, djuren äter upp, Kompostina blir glad, sopbilen kör iväg med matavfall, det blir jord av kompost.
För att barnen ska få en förståelse om återvinningen ritpratade vi. Vi ritade hela processen från det att det slängs till att det omvandlas till biogas och biogödsel.





Vi har även tittat på film om återvinning på olika språk som representerar vår barngrupp.
Vi har erbjudit barnen skapande med olika återvinningsmaterial där de skulle använda sig av fantasin och skapa egen Kompostina. Någon har även ritat processen fram till återvinningen.







Lpfö 18 

* Barnen ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling.

(Läroplan för förskolan, Lpfö 18, s. 9)


* Förskolan ska ge varje barn möjlighet att utveckla förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling.

(Läroplan för förskolan, Lpfö 18, s. 13)

 * Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska.
(Läroplan för förskolan, Lpfö 18, s. 14)


onsdag 26 januari 2022

Ett litet spontant experiment (stubben)

Under mellanmålet idag hittade vi tre ägg i kylen. Vi kunde inte se hur gamla dessa är eller om dom går att använda. Finns det något sätt att ta reda på det? Vi googlade! 

Gör såhär:

1. En stor skål med vatten

2. ägg med okänt utgångsdatum

3. Lägg ägg i skålen med vatten och se om ägget sjunker eller flyter

Flyter= gammalt ägg

Sjunker= ätbart/ friskt

Men glöm inte att man alltid kan lukta på ett knäckt ägg om det är användbart :)


Pga GDPR så får ni tyvärr inte se eller höra barnen men dom fanns med och vi pratade om det när vi stängt av kameran. Äggen kommer vi använda nästa vecka när vi bakar.

tisdag 25 januari 2022

Fokus på kompisböckerna (Stubben)

Idag den 25 januari hade vi fokus på två kompisböcker. 
Barnen blev uppdelade i två grupper där ena gruppen fokuserade på boken- Lyssna och kom överens medans andra gruppen fokuserade på boken - Samarbeta. 

Lyssna och kom överens, barnens egna ord. 



- Inte lura fröken att man inte har lekt med grejerna. Det ät lite okej att göra det, mest är det okej att städa sakerna. 
- Lyssna till fröken vad dom säger. Plocka undan. 
- Komma överens om en grej att leka med. 
- Du måste städa och leka och lyssna på fröken.

Efter lässtunden fick barnen pyssla ihop en egen kanin av material dom hitta i ateljén. 
Barnen tyckte att det var så roligt i ateljén att barnen ville fortsätta efter vår utelek efter maten. 

Samarbeta, barnens egna ord. 

- Om man behöver hjälp ropar man på fröken. 
- Eller på mamma och pappa. 
- Man kan också be en kompis om hjälp.
- Samarbeta om man ska klättra i träd. 
- Vi samarbetar ibland. 
-Jag hjälpte en kompis att knäppa jackan för hon kunde inte. 
-Man kan inte samarbeta när man är ensam för då har man ingen att samarbeta tillsammans med. 

Efter lässtunden fick barnen öva på samarbete, och tillsammans pyssla ihop en egen kanin med hjälp av lite material som fanns i ateljén. 
Denna övningen gick åt alla olika håll i början men till slut som fann dom en bra gemenskap och ett gott samarbete så det blev en kanin i slutet. 

måndag 24 januari 2022

Batman-Namn

Nu är alla överens vilka namn våra insekter( vandrade pinnar) ska ha.
Den store heter ”Sonic”efter spelet Sonic the hedgehog och den lille ”Sötnos”.
I fredags uppmärksammade vi att Sonic inte rörde sig. Barnen trodde att det kanske är för att den ska byta skinn, föda
eller så är den död.
Idag när vi lade mat och sprutade lite vatten så ville ett barn känna på Sonic och då rörde den sig. Vilket glädje bland barnen, då är den inte död, vi behöver inte begrava den! Vi fortsätter att ta hand om våra husdjur och ser vad som kommer att hända.Vad spännande!

Lysien



 Hänt i veckan v. 3

Vi hälsar välkommen till vår nya medarbetare Louise som kommer att arbetsträna på Lysien. 

Under veckan har barnen vidareutvecklat sin förmåga att bygga och konstruera med hjälp av olika material. Barnen har även upptäck att de kan skapa stora djurskuggor på väggen med hjälp ficklampor, leksaksdjur och projektorn. Detta är något som fascinerat och inspirerat till många tillfällen för att utforska ljus och skugga.

I torsdags fick vi uppleva lite vinter då det hade snöat under natten. Vi åkte pulka, gjorde snöbollar och skapade spår i snön. Barnen försökte även att skapa en snögubbe vilket barnen fick erfara inte var så lätt men det blev många samtal och problemlösning. Barnen nämnde då många matematiska begrepp så som storlek och vikt 

 

Vi har även haft olika dans och rörelsepass med hjälp av att projicera upp gympa med Mamma mu och Kråkan och olika dans koreografier. Vi har även erbjudit hinderbana utomhus en förmiddag.

     

Veckan avslutades med att några av barnen bakade kanelbullar som avnjöts till mellanmålet. Genom att baka tillsammans får barnen på ett lustfyllt sätt lära sig att räkna, olika måttenheter, samspela, språkutveckling samt att uppleva ingredienserna med alla sina sinnen. 

                                    

Nu är vi igång!!! (Stubben)

 

Idag var det äntligen dags! Vi har lärt känna miljön och materialet. Barnen har varit mycket pysselsugna, vi har klistrat på vår välkomstskylt, målat egna konstverk, pärlat och lekt under hela dagen! 
Vi har inte haft en full grupp så vi har låtit nyfikna barn vara hos oss idag. Det har varit en helt fantastisk dag och barnen har varit så nyfikna och upptäcktssugna. Efter lunch gick vi till rörelserummet och vilade till en saga innan vi fortsatte pysslandet.



Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...