fredag 13 maj 2022

Metallika vecka 19

Under denna vecka har vi fortsatt att jobba med flerspråkighet och interkulturellt förhållningssätt. Vi har rest till Storbritannien- London. Vi projicerade upp en film inifrån en cockpit vid start och landning, vilket barnen tyckte var spännande. Vi skapade ett flygplan med hjälp av madrasserna. Vi spelade därefter upp en video på hur det ser ut i London, vilka byggnader det finns, hur bussarna/taxibilarna ser ut och hela miljön. Barnen fastnade för den stora klockan- Big Ben och pariserhjulet London Eye. Vi tittade också på vilken mat som är typisk för just Storbritannien, och vi fick upp fish and chips och till frukost är det vanligt med bönor, stekt ägg, bacon och korv. Sen har de något som heter afternoon tea. Vi lyssnade också på landets nationalsång och barnen trallade med. 

Barnens ord:

"Flyga"

"Wow"

"Havet"

"Den flaggan"

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla...

"sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet"

"både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska"

"intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa"

Vi har också fortsatt med arbetet med planteringen. Barnen har fått färglägga solrosor, där de hade utskrivna bilder till hjälp. Några av barnen ville måla så likt originalet som möjligt, medan andra ville utforska färgerna och använda sig av olika färger. Det blev många samtal kring matematik- form, färg, storlek, mönster och antal. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla...

"förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar"

"fantasi och föreställningsförmåga"

Vi avslutade veckan med att gå med bussvagnarna till Lidl och panta petflaskor och burkar. Därefter gick vi till Brandbilslekplatsen, där också Farao var. Barnen utforskade gungorna, ruschkanan, brandbilen och klätterställningen. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla...

"ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället"

"förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling"

"motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande"



Vi från Metallika tackar för denna vecka och önskar er en trevlig helg!🌞

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...