I vecka 19 startade barnen upp experimentet med solros frön och diskuterade vilka hypoteser de hade kring groningsprocessen. De pratade om att frön behöver jord, vatten, luft/syre, ljus för att kunna gro. Vi utmanade dem med teorier om att frön kanske kan klara sig ändå men det trodde inte majoriteten av barnen. Därför ville vi se om detta stämmer eller inte. Vi tog solrosfrön och lade dessa i mjölkförpackningar men uteslöt jord i en (endast vatten), - jord (endast bomull med vatten), -vatten, - luft/syre (i en plastpåse) och - ljus (stod i ett mörkt skåp). När vi gjorde experimentet visade de stort intresse för solrosfröna, ville öppna dem mm. Vi pratade om att inuti fanns frövita som sen blir en solros.
Denna veckan har barnen fortsatt med solros experimentet. Barnens hypoteser kring solrosfröets groningsprocess har förändrats eftersom de sett att frön kan gro under olika villkor, men på olika sätt.
Fröna som fått endast vatten -jord hade endast grott i mycket liten utsträckning, några av fröna bara öppnat sig. Frön som stått i mörkt skåp var gulaktiga. Diskuterade om klorofyll mm.