fredag 12 februari 2021

Glasmo aktiviteten Baka

 

Aktivitet bakar


Receptet är Tareq Taylers kalljästa kardemummabullar, skär av toppen lägger i hallonsylt och en klick vispgrädde till Fetisdagen.

Att vi bakar mycket, beror på att - skollag - barnkonvention - läroplan och vårt arbete med Grönflagg har delmål pedagogisk måltid och vi har ett eget tema Från Jord till bord.

Barnen ska inkluderas och vara delaktiga och ha ett reellt inflytande under sin vistelsetid när de är här på förskolan, barnen ska få göra val och göra sin röst hörd i demokratisk ordning utifrån sin personlighet, ålder och mognad.

Barnen ska bli självtänkande och självständiga individer i framtiden och för att bli det behöver de utsättas för verkligheten. Träna på att ta rätt beslut i svåra situationer, därför är barnen med från början i olika processer.

Barnen ingår i en holistiskt didaktisk förskola som innebär alla små delar bildar en helhet. ( alla delar av livet ) Detta stimulerar vi barnens sinnen och perception i lustfyllda och meningsfulla sammanhang efter rådande förutsättning, så klart.

Barnen är med i förberedelsen och introduktionen av aktiviteten t ex baka – har vi allt vi behöver i material och ingredienser. Saknas något? Vart ska vi i så fall få tag på det? Kan vi ersätta det med något annat?

Språket och förståelse i kommunikationen är viktig del i alla undervisningstillfällen. Detta sker och genomförs oftast i mindre och fungerande grupp. Barnen behöver sin egen tal/tänktid för att ta in och smälta, fundera, reflektera, fördjupa sig, komma med egna ideer, hypoteser, tankar och funderingar. [ Det är svårt i stor grupp ] Under den muntliga och saklig genomgången av vad material, ingredienser heter. Vad och hur du använder materialet/verktyget. Vad och hur ingredienserna smakar och vart de kommer ifrån.

Barnen är med i avslutet också vi städar sorterar vi diskar och plockar rätt på vår miljöer kallade ateljéer tillsammans.

Efter en aktivitet – sätter vi oss i en ring och gör en snabb utvärdering - alla får frågan – Lärde du dig något nytt idag? Vill du göra om det?

Sökord:

Sinnesförnimmelser, Identitet, Självbehärskning, Konfliktlösning, Fantasi, Inlevelse, Grovmotorik, Hänsyn, Språkutveckling, Jämlikhet, Kreativitet, Rumsuppfattning, Trygghet, Kommunikation, Regler och Normer, Finmotorik, Begreppsbildning, Flerspråkighet, Planering, Lustfyllt, Glädje, Flexibilitet, Tänkande, Turtagning, Vänskap, Uppmärksamhet, Blivit sedd och bekräftad, Självständighet, Lyhörd , Iakttagit, Koncentration, Uppmärksamhet, Besvikelse, Lokalisera, Problemlösning, Kompromisser, Samspel, Samarbete, Förklara.

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...