måndag 22 februari 2021

Pappis

 

Pappis arbetar med ett stort rymdtema. Syftet med tema rymden är att barnen skulle få möjlighet att ta till sig nya kunskaper om rymden, nya begrepp, utveckla sin fantasi och använda olika material för skapande.

 I början samtalade vi med barnen vad de vill veta om rymden. Vi fick svaret att de ville veta mer om raketer, planeter, stjärnfall, månen, om varelser i rymden och stjärnor. Barnen berättade också att de ville bygga en stor rymdraket på terrassen, skapa planeter och måla rymden och mm.









 Vi läser om rymden i faktaboken, tittar på olika filmer om solsystemet. Barnen fascinerades av hur det är att leva i rymden, det var väldigt spännande att titta på en dokumentär där Sveriges första astronaut Christer Fuglesang berättar om allt från hur man äter, sover och tränar i rymden.

Femåringarna har sina anteckningsblock där de ritar och skriver nya ord och tar till sig nya begrepp. En del av matematik och fysik lär barnen sig egen om temat Rymden. 




 

Barnen målade gemensamt en rymdtavla, skapade egna rymdcolager med egna raketer från toalettpaperrullar, och tillsammans gjorde barnen även solsystem från plastilin.



  Genom skapande av planer har   barnen gett en djupare förståelse för hur stora och små planeterna är, vilken är störs och vilken är minst. 


 Numera skapar vi planeter av ballonger, tidningar och tapetlim (Piñata teknik). Barnen tycker att det är kladdigt men samtidigt väldigt kul.  


  Barnen bygger raketer med magneter



 och leker mycket med robotar som besöker olika planeter.




Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...