fredag 28 januari 2022

Lysien

 Hänt i veckan v. 4

Denna veckan har två nya barn börjat på Lysien. Välkommen säger vi till dem. 

Veckan inleddes med att några av barnen utforskade våra olika miljöer på förskolan. De besökte bland annat hemvisterna i rosa klustret, rörelserummet samt vårt bibliotek.  I biblioteket fick barnen möjlighet att berätta egna sagor för varandra vilket de tyckte var roligt. 


I tisdags var våra yngsta barn inne på Lysien och hade sång och rörelsestund. De övriga barnen var på takterrassen där de byggde och konstruerade med stora Duploklossar. Det blev många samtal kring höjd och barnen jämförde sina olika byggen och med sin egen längd. 



Under denna vecka har vi haft bokläsning tillsammans med barnen. Barnen var mycket intresserade av att lyssna på sagor och tittade på bilder på boken och var väldigt nyfikna på det. Barnen lär sig många nya ord genom hög läsning. 



Barnen har även byggt med små lego och bilar med andra byggmaterial.



På torsdagen har vi varit i ateljén tillsammans med barnen och dem fick måla. Barnen bli utfrågade på att vilka färger dem ville måla på papper. Barnen var väldigt glada över att måla tillsammans. Barnen bli lugna och deras koncentration utvecklas.

Genom målning lär barnen sig om olika färger genom att få använda dem i meningsfulla sammanhang. Vi benämner vad färgerna heter och barnen upptäcker då de målar att det blir olika nyanser och att det bildas nya färger då de blandas med varandra.




Barnen är även mycket nyfikna och intresserade av olika djur. Under vårt besök i rosa kluster hittade barnen en leksaksälg som vi tog med till vår avdelning. Barnen ville utforska och lära sig mer om älgar. Därför har vi i vår djurhörna skapat en fakta och frågevägg om älgar som blir inspiration för många samtal och kommer utvecklas med fler djur och fakta allteftersom barnen kommer med nya tankar och funderingar.


 

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...