fredag 14 januari 2022

Pantomen vecka 2

 Välkomna tillbaka till en ny lärorik termin på Pantomen.

Den här veckan har vi arbetat med språkutveckling på olika sätt. Bland annat kommer vi fokusera mycket på TAKK.  Varje vecka kommer vi arbeta med ett nytt tecken och den här veckan är tecknet jobba


För att stärka och lyfta fram barnens olika modersmål så har vi översatt jobba till de språk vi har representerade i barngruppen. Tex som förra terminen arbetade vi mycket  med tecknet för godmorgon och samtidigt så lärde vi oss säga godmorgon på: arabiska, danska, engelska, polska och spanska.


Vad är tecken som stöd? Tecken som stöd eller TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) bygger på de tecken som används i teckenspråket, men när man använder tecken som stöd tecknar man bara de viktigaste orden i meningen. t ex min katt är söt, så tecknar man bara ordet katt och söt.  För att stimulera språkutvecklingen är olika former av visuellt stöd är viktigt och ett av dem är tecken.

Tecken ger tre vägar till förståelse; det man hör, det man ser och det man känner. Detta underlättar för förståelsen av det som sägs.

Tecken som stöd är en väg till det talade språket och det hämmar aldrig språkutvecklingen.


Vi har också tittat på sagan alla får åka med med hjälp av projektorn. Vi har även läst sagor på gården.


Trevlig helg

 


Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...