tisdag 16 maj 2023

Vikten av återhämtning

 

Vi har valt att arbeta utifrån Livstil och Hälsa med återhämtning i fokus.

Efter maten kan det vara klokt att ta och varva ner så att matsmältningen hinner göra sitt samt att få tid till reflektion hur kroppen mår.

Under många veckor har vi kontinuerligt haft både yoga och massage på schemat på vår uppevila medan de yngre barnen sover. 

Vi har valt att använda taktila redskap såsom bollar med piggar när vi har masserat varandra både för att vissa tycker det är obehagligt med beröring direkt hud mot hud och för att uppleva avkoppling samt att spänningar i muskulaturen kan släppa. Innan vi startar med massagen har vi förberett med lugn musik, yogamattor och bollar på golvet sedan har vi förklarat vad vi ska göra men även vad syftet är. Något som har varit extra viktigt är att barnen har fått lära sig att fråga om någon vill ha massage innan vi startar. Vi vill stärka barnens rätt till att man alltid bestämmer över sina egna kroppar när det gäller beröring och att det är frivilligt.  

När vi har haft yoga har vi satt oss på varsin matta där vi lärt oss olika positioner medan vi lyssnat på en saga om olika djur och deras känslor som kommer och går. Yogans lugnande rörelser och andning hjälper i vår vardag med många intryck och ett snabbt tempo.  Vi har gått från att vara skeptiska med både massage och yoga till att det efterfrågas. 

Vid något tillfälle gjorde vi något annat än massage och då sa ett barn: Varför ska vi inte få vila kroppen och huvudet idag? Ett annat barn har uttalat sig att om man ska leka mycket på förskolan behöver kroppen lite lugn och ro först.

Vi kommer absolut att fortsätta med återhämtning då vi ser goda resultat i barngruppen. Om de har lärt sig koppla av är svårt att svara på men det vi tydligt kan se är förmågan på empati, att deras egenvärde har ökat men även att deras förmåga för att visa andra respekt har ökat.



Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...