måndag 27 mars 2023

Lysien

 Hänt i veckan v 12

Under veckan har vi börjat så och planterat med barnen.  Eftersom vi på vår förskola erbjuder barnen att vara delaktig i att odla både inomhus och i våra odlingslådor på gården. Vi gör en stor insats genom att erbjuda det, och låta barnen lära sig förstå genom att delta i arbetet. Och att få använda alla sina sinnen, som man gör i odling. Denna gången har vi planterat några växter som vi ska ha till mellanmål på smörgås. I MicroLeaf har vi planterat bl.a. bladrädis.

Man skapar en medvetenhet om varifrån maten kommer, och inte minst – man grundlägger en vana att äta grönsaker. Det är ett gott skäl för att odla tillsammans med barn.
Det är härligt att gräva och kratta, och bära vatten och få använda kroppen. Och så luktar det så gott om jord och växtlighet. Odling är en bra lärmiljö som skapar relationer och spännande samtal. Att få kunskaper genom upplevelser är nog det allra bästa sättet att lära sig något på. Vi odlar och sätter begrepp och termer. Vi pratar om hjärtblad, karaktärsblad, bladnerver och rötter. Att benämna växters namn i natur och odling ger dem ett värde i sig.

Om man får vara med och odla frukt och grönt så vill man också gärna äta det som kommer upp. 



Några barn har även planterat tulpan lökar som vi nu följer med spänning för att se om det börjar växa. 

Barnen har även visat ett stort intresse för att använda rutschkanan och konstgräset i kullen bredvid för att glida nedför. Vi har provat olika metoder för att glida på bästa sätt nedför. Vi har bland annat provat att sitta på en sopsäck, olika byxor material och om det glider snabbast om en sitter eller ligger ner. Det blir mycket samtal, utforskande, samarbet och turtagning. 

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...