Fakta
om: Jordgubben
[ Globalsamverkan, digitalt meningsskapande ]
Jordgubbe (Fragaria × ananassa) är en korsning inom smultronsläktet, scharlakanssmultron (F. virginiana) från östra Nordamerika, kända för sin smak, och jättesmultron (F. chiloensis) från Chile som i sin tur tillhör familjen rosväxter.
Namnet jordgubbe syftar både på
plantan och på bäret. Som omogna är bären grönvita, och mognar mot allt djupare
rött.
I Sverige introducerades jordgubbar under
senare hälften av 1700-talet. Jordgubbar innehåller förhållandevis mycket
C-vitamin, till och med mer än vad apelsin gör.
I Sverige på slutet av 1700-talet kallades jordgubben
för ananassmultron på grund av sitt latinska namn (F. ananassa). Ordet
"jordgubbe" är belagt i svenska språket sedan 1638, men allteftersom
den moderna jordgubben ersatte parksmultronet i odlingar så övertog den
parksmultronets gamla namn. "Gubbe" som är från början dialektalt och
betyder liten klump.
Medeltidiga sorter
Korona (Holland 1978). Lina (Sverige 1986) 4–14
juli. Senga Sengana (Tyskland 1954) 4–14 juli. Elsanta (Holland 1981) 1–10
juli. Polka (Holland 1987) 1–10 juli.