torsdag 3 juni 2021

Aktivitet plantera tomater v 22 Glasmo

 

Plantera tomat

[ Grönflagg – globalisering, Från jord till bord. Språk, Natur, kemi, biologi, länder, världsdelar, historia, matematik, kroppen]B

Fakta - Tomat (Solanum lycopersicum) är en potatisväxt som bär ätlig frukt. Den röda frukten kategoriseras i livsmedelssammanhang som en grönsak. Botaniskt sett kategoriseras tomatens frukter som bär.

Bild på en tomat

Tomat i olika former innehåller stora mängder av en karotenoid, som finns i blodplasman, vars namn är lykopen. Det är just lykopenet som gör att tomaten är röd.

Tomaten härstammar från Peru i Sydamerika och nyttjades av Inkafolket. Ordet tomat kommer av det aztekiska språket nahuatl och det finns belägg för att tomat har odlats i Mexiko i över 3000 år. I Norden blev tomaten allmänt känd för ca 200 år sen. Man kallade tomat för pomme d'amour (franska för ”kärleksäpple”).

Tomatrekord - Den tyngsta tomaten som finns beskriven vägde 4,377 kg. Den odlades i staden Clinton i staten New York och skördades (och vägdes) 20 september 2019.

bild på tomat

Lagt en del tid på att finna TAKK tecken och pratkartor att ta med.

 

Tillverkar personliga krukor

[ Material – tomma mjökpaket, kniv att få hål mitt i kartongen- och göra dräneringshål, sax att klippa med, maskerings tejp att skriva med och en penna att skriva med ]

Undervisnings situation - Vuxen börjar och visar hur det ska gå till! Tillverkar en kartongkruka













Därefter släpps barnen loss. Då är det bra med mindre grupp. Använder modelleringar och pratar som en kommentator, benämner alla saker, känslor, moment - uppmuntrar barnen stödjer hjälper till där för att hålla uppe motivationen.



Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...