torsdag 17 juni 2021

v 23 Aktivitet Såga 3 meters rör på hälften - Glasmo

 

Aktivitet såga rör på mitten

En sådan dag tog vuxen för grönsklusters räkning ner 10 stycken över 3 meters rör, svarta, 110 mm i diameter. Som varit emballage till alla stora runda mattor som kom till oss i uppstarten. Som vi hade en tanke av att bygga med i framtiden.

Tog med en tumstock ut för att mäta ut 150,5 cm. Maskeringstejp att markera med och en fogsvans och senare en japansk klyvsåg och ett anhåll dessutom en skarp kniv att rensa bort grader med.

Vuxen började såga upp två sådana rör. Fick snart frågan vad håller du på med? - jag gör sångtrattar och så sattes röret till munnen och sjöng blinka lilla stjärna där. Högt och tydligt – lät lite burkigt och annorlunda när ljudvågorna studsade i röret och ut. – får jag prova frågade ett barn – jaja men, det får du!

Två barn började sjunga i rören - Allt fler barn flockades runt omkring vuxen och alla berättade att de hade samma mätare hemma och en sån också och pekade på sågen.

4 rör kopplades ihop och det rullades en boll igenom. Några hällde sand från en spann. Bilar rullades 

Alla andra avdelningars barn ”Utom Glasmos barn ”satte igång med olika utforskande aktiviteter utspritt på hela gården. Tillfört ett nytt intressant " artefakt " att experimentera med. Nytt lustfyllda intressanta helt nya material som tillsattes det gamla vanliga. Så här älskar jag att arbeta! 

Dessa nya artefakter ( 20 st ) till antal talade till barnen ” utforska mig! – experimentera med mig ”. Tidvis var hela gården upptagna med att utforska rören i olika grupperingar. En lyckad aktivitet. Som togs emot och omfamnades av de flesta barnen. 

Vi reflekterade lite kring Varför inte Glasmos barn deltog i utforskandet?

Vi kom fram till att Glamos barn har redan de erfarenheter, förmågor och kunskap genom att de tidigare utsatts liknande experiment utforskande och lustfyllt lärande genom spontana tillförande av artefakter som t ex bananlådor och andra rör och hängrännor. De var helt enkelt färdiga med att undersöka detta material.  

Dagen efter har rören blivit en bostad, i hallen står skorna och där har de hängt av sig sin hatt också.



Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...