onsdag 23 juni 2021

Midsommar - fakta om Jordgubben - Glasmo

 

Fakta om: Jordgubben

[ Globalsamverkan, digitalt meningsskapande ]

Jordgubbe (Fragaria × ananassa) är en korsning inom smultronsläktet, scharlakanssmultron (F. virginiana) från östra Nordamerika, kända för sin smak, och jättesmultron (F. chiloensis) från Chile som i sin tur tillhör familjen rosväxter. 

Namnet jordgubbe syftar både på plantan och på bäret. Som omogna är bären grönvita, och mognar mot allt djupare rött.

I Sverige introducerades jordgubbar under senare hälften av 1700-talet. Jordgubbar innehåller förhållandevis mycket C-vitamin, till och med mer än vad apelsin gör.

I Sverige på slutet av 1700-talet kallades jordgubben för ananassmultron på grund av sitt latinska namn (F. ananassa). Ordet "jordgubbe" är belagt i svenska språket sedan 1638, men allteftersom den moderna jordgubben ersatte parksmultronet i odlingar så övertog den parksmultronets gamla namn. "Gubbe" som är från början dialektalt och betyder liten klump.

 [Bild på Jordgubbe]

Medeltidiga sorter

Korona (Holland 1978). Lina (Sverige 1986) 4–14 juli. Senga Sengana (Tyskland 1954) 4–14 juli. Elsanta (Holland 1981) 1–10 juli.  Polka (Holland 1987) 1–10 juli.

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...