fredag 24 september 2021

Flamman- upptäcka ljus

I vår naturvetenskap- och teknikhörna inne på hemvisten finns bl. a. ficklampor och förstoringsglas. I veckan upptäckte några barn hur ljuset reflekterades genom förstoringsglaset. Det blev ett utforskande där barnen gick och höll upp förstoringsglaset över olika föremål för att se vad som "lös" och inte. Vi pratade om att det var ljuset som reflekterades genom glaset och att det därför såg ut som att föremålen lös.
Barnen konstaterade också att det inte gick att lysa med ficklampan när taklamporna var tända. 
"Det måste vara mörkt", "Släck lampan". Trots det var släckt gick det inte att se ficklampans strålar så bra så de gick in i ett mindre rum och bad oss vuxna att dra ner rullgardinerna. "Nu går det!" 
Där inne lös barnen på dokumentationsväggen och under tiden pratade de om vem som var på fotona och vad de gjorde. Det blev en lustfylld aktivitet där barnen fick möjlighet att upptäcka och utforska fenomenet ljus!






Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik (Lpfö18).

Trevlig helg!

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...