fredag 24 september 2021

Metallika vecka 38

Under förra veckan (vecka 37) påbörjade vi ett nytt upplägg i det orangea klustret gällande aktiviteter på förmiddagarna på gården. Vi samarbetar genom att utse en aktivitetsansvarig och en tillsynsansvarig varje dag i vår zon på gården (titta gärna på vårt schema vi har satt upp vid entré-ingången samt vid vår whiteboard-tavla i hallen. I måndags välkomnade vi en till kompis i Metallikagruppen och hade musik och rörelse under förmiddagen. Under tisdagen erbjöds ett antal barn att följa med till parken och plocka naturmaterial, där barnen samlade löv och pinnar i olika färger och storlekar. Vi hittade också päron, där barnens tankar kring vad vi kan göra med dem var -"päronpaj". De resterande barnen utforskade på förskolegården och samlade löv, stenar och pinnar. Under onsdagen hade vi bygg och konstruktion ute på gården. Under fredagen tog vi ut vårt samlade naturmaterial till bänkarna på gården, där barnen fick möjlighet till att rita och skapa med löven och pinnarna. Vi klistrade och gjorde lövtryck i olika färger, genom att lägga ett löv under pappret och sedan måla med kritor på pappret. Under eftermiddagen gick vi upp till vårt pedagogiska kök och bakade en päronpaj, för att återkoppla till det vi gjorde i tisdags. Vi diskuterade kring vilka ingredienser vi hade framför oss på bordet och vilka mått vi skulle använda oss av. Barnen berättade om deras tidigare erfarenheter, och nya begrepp såsom decilitermått och bakplåt kom upp. Under mellanmålet smakade vi på vår hemmabakade paj, vilket blev en rolig upplevelse. 

Några mål från Läroplanen vi har arbetat med denna vecka: 
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla... 
"förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp" 
"fantasi och föreställningsförmåga" 
"förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld"
Vi vill erbjuda barnen något lustfyllt och roligt varje dag, där de estetiska uttrycksformerna är betydelsefullt för barnens lek och lärande. När vi om någon vecka startar med vårt projektarbete, årstiderna (vilket utgår ifrån barnens intresse), kommer vi att dela in barnen i olika gruppkonstellationer. Det innebär att alla barn kommer att få ta del av våra aktiviteter på förmiddagen på gården, men under olika dagar. 
TREVLIG HELG, ÖNSKAR METALLIKA :)

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...