torsdag 24 mars 2022

Flamman- veckan som gått

Denna vecka har bjudit på strålande väder och mycket utevistelse! Vi inledde veckan med att uppmärksamma Internationella Down Syndromdagen genom att rocka sockorna. De barn som ville hade olika strumpor på sig denna dag och i samlingen pratade vi om varför vi hade det. Vi samtalade om olikheter och allas lika värde. Vi dansade också till låten "Rocka sockorna" och barnen önskade denna om och om igen, så mycket dans blev det! 

En grupp barn samlade i måndags jord i en genomskinlig låda. Detta använde vi sedan till att gräva ner olika sorters skräp. Vi pratade om hur lång tid det tar för olika sorts skräp att bryta ner. På Håll Sverige rent kunde vi läsa att det tar ca 20-25 år för en plastpåse att sönderdelas till mikroplast och därefter tar det hundratals år för plasten att brytas ner, om den ens gör det. För glas kan det ta 1 miljon år att brytas ner. För bananskal och andra organiskt material kan det ta ca en månad. Vi grävde ner plast, metall, en bit papperspåse, bananskal och apelsinskal. Nu kommer vi att följa förmultningsprocessen för att se om något av det vi grävde ner bryts ner. 


Vi upplever att barnen tycker det är roligt med naturvetenskaplig undervisning så i veckan har vi också gett oss ut på insektsjakt. Barnen tog med sig luppar och förstoringsglas ut på gården för att leta efter olika slags insekter och annat spännande de kunde hitta. Efter en del letande hittade vi en nyckelpiga, svampar men även kåda. "Titta det är godis" utbrister ett barn. "Det har jag läst i en bok". Vi tittar närmare på kådan med förstoringsglasen.




Vi kommer inom kort påbörja att så olika slags frön inomhus som sedan ska få flytta ut i vår pallkrage som ligger i "lugna trädgården". Vi ha frågat barnen vad de vill odla och så här svarade de:

- Vi ska plantera blommor
- Träd ska vi plantera utanför gården
- Hajar
- Päron
- Tomater
-Jag vill plantera bananer. Kan du skriva upp det också?

Nu hoppas vi att det fina vårvädret håller i sig så att vi kan påbörja odlingsprocessen.



Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...