fredag 4 mars 2022

Metallika vecka 9

Denna vecka säger vi tack och lycka till till Salma med sina studier, hennes sista dag på Metallika är fredagen 4/3. 

Vi har följt upp våra odlingar, där de vita bönorna, äpplekärnorna samt morotsblast har börjat att växa för fullt. Vi har samtalat med barnen om det och vattnat i krukorna med barnen.  

Måndag: Det blev utelek på gården tillsammans med orange kluster. 

Tisdag: Vi var ute på gården och tog fram gatukritor och målade med dem. Vi tog även fram papper och pennor för ritande och skapande. 

 

Onsdag: Vi delade in oss i våra projektgrupper, där en grupp var i rörelserummet där det erbjöds Följa John och dans. Den andra gruppen hade en flyta/sjunka-aktivitet med en genomskinlig balja. Den tredje gruppen fick uppleva ett experiment med en potatis och salt i en bunke. Vi samtalade med barnen kring begreppet densitet, vilket kort förklarat är materialets täthet. Om materialet har större densitet än vattnet så kommer den att sjunka och om den har lägre än vattnet, kommer den att flyta. Vi samlade ihop olika material såsom en träbit, en plastbåt och en metallkula. Vi frågade barnen vad de tror kommer hända- kommer den att flyta eller sjunka? Barnen snappade snabbt upp begreppet flyta och sa "simma". Efter vi testat våra material ville barnen testa med andra leksaker- babblarna, en leksakskopp och plusplus och allt flöt (simmade). 

Barnens ord (flyta/sjunka)

"Den kommer simma"

"Tungt"

"Den sjunka"

I potatis och salt-experimentet såg vi hur potatisen först sjönk till botten för att potatisen har högre densitet än vattnet. När vi blandade i salt i vattnet, hade vattnet högre densitet och potatisen började att flyta (simma). 

Barnens ord (potatis & salt)

"Den simma"

"förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp"

"förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen"

"förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen"


Torsdag: Vi började morgonen med en flanosaga "Petter och hans fyra getter".

De barn som inte var på förskolan i onsdags eller inte var med under vatten-aktiviteten, blev erbjuden det. Efteråt gick gruppen ut på gården och cyklade. Resterande fortsatte med vårt akvarium, och vi klistrade på sand och hängde upp våra havsdjur. 



Fredag: Vi gick ut alla i klustret och gjorde en hinderbana. Vi cyklade, gungade och gjorde sandkakor i sandlådan. 

"motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande"

Trevlig helg önskar Metallika! 🌞


Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...