fredag 25 mars 2022

Metallika vecka 12

Vilken underbar vecka med soligt och varmare väder samt att fler barn börjar komma tillbaka nu, vi har nästan haft full barngrupp igen!

Måndag: Vi startade veckan med en härlig fruktsamling där vi pratade om vad vi gjort i helgen och vilka barn som är på Metallika och vilka som är hemma. Orange kluster var ute tillsammans på gården och hade högläsning. På samlingen innan mellanmål uppmärksammade vi Internationella Down Syndromdagen genom att rocka sockorna och upplyste barnen vad de handlade om. Vi läste värdegrunds-boken "Lika värde" och samtalade kring olikheter och att alla ser olika ut. Några reflektioner som framkom var- vi har alla olika hårfärg, ögonfärg, olika strumpor och vi är lika värda oavsett hur vi ser ut. Därefter skrev vi ut målarbilder på strumpor och målade i olika färger och mönster. Samtidigt som vi gjorde det, lyssnade vi på låten "Rocka sockorna" och barnen ville höra den massor av gånger. 


Förskolan ska ge varje barn möjlighet att utveckla...
"respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna"

Tisdag: 2 grupper hade utelek, där det var Metallikas zon-aktivitetsdag. Vi hade målande och skapande ute på bänken som barnen fick ta del av. Den andra gruppen var inne och fortsatte att måla trolldegs-djuren som vi gjorde förra veckan. Nu har alla barn fått måla sitt egna djur inför konstutställningen.

Dokumentation:

"Jag vill ha lila"

- Hur kan vi blanda lila med våra färger?

"Kanske blå"

- Ja blå och röd!

"Min är blå"

- Ja, det är den, vad kan vara blått också?

"Fiskarna"

- Ja, just det, havet, vattnet där fiskarna simmar.

- Var kan vi hitta den gröna färgen?

"Blomman"

- Ja, stjälken och bladen på blomman



Förskolan ska ge varje barn möjlighet att utveckla...

"förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap"

"förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld"

Onsdag: Det var brandlarm idag, så vi fick öva på utrymning från avdelningen. Vår samlingsplats är på basketplanen på den stora gården. 

Efter samlingen hade 2 grupper projektarbete, där vi marmorerade genom att hälla olika färger av marmoreringsfärg i en balja med vatten, och därefter blanda färgerna och doppa pappret i vattnet. WOW vilka fina mönster det blev. 

 

Förskolan ska ge varje barn möjlighet att utveckla...

"fantasi och föreställningsförmåga"

"förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld"

"förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen"

"nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära"

Den andra gruppen hade ute lek på gården med bygg och konstruktion. Vi hade även vattenlek, där vi hämtade vatten i vattenkannor och barnen hällde i olika formar och i sanden- Vad hände? 

"Blöt"

"Vattna"

"Blanda"

Torsdag: Vi fortsatte med projektarbetet, och den grupp som inte marmorerade i onsdags, gjorde det idag. Vi klippte ut hjärtan tillsammans genom att vika papperna på mitten, det blev spännande att se hur de vecklades ut sedan. 

"Bollar"

"Små"

"Blandas nu"

 

Fredag: Vi gick med bussvagnarna till Skogslekplatsen och tog med frukten dit och åt. Barnen drog sig direkt till gungorna och sen utforskade vidare den stora lekplatsen. De gick balansgång, lekte i sandlådan och hade tebjudning i de små husen. Barnen blev väldigt nyfikna på sköldpaddorna och grodan som var i sten, som barnen ville sitta på. På vägen tillbaka till förskolan, såg vi vårtecken på marken- blommor i färgerna gul- Vintergäck och lila- Krokus.

 

Tack för denna veckan och trevlig helg önskar vi på Metallika🌞

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...