torsdag 9 december 2021

Flamman- vecka 49

Varje dag öppnar vi vår adventskalender och barnen väntar med spänning när vi öppnar dagens lucka. Kalendern har fokus på flerspråkighet och språkutvecklande aktiviteter och veckans "uppdrag" har bl. a varit att läsa "Ebba dansar" som, förutom text, innehåller tecken som vi försökt lära oss. Under tiden vi läste boken tecknade vi olika ord med händerna och barnen var snabba på att försöka göra likadant. Vi lärde oss bl. a tecken för huvud, dansa, kaka, mamma och pappa. Vi har också läst en del rim och ramsor, vilket är uppskattat hos barnen. 

Vi har även börjat sjunga Luciasångerna och idag pratade vi om Luciatåg. Det var några barn som inte visste vad ett Luciatåg var så vi letade fram ett litet klipp som vi tillsammans tittade på. Några barn blev inspirerade och sa att de kanske vill gå i ett tåg på måndag när vi firar Lucia. Vi kommer att filma när vi sjunger, i tåg eller samling, som ni kommer kunna få ta del av. 

Som en del av vårt arbete med utvecklingsområdet Hållbar utveckling har vi tittat på korta filmer från UR som handlar om vad som händer med skräpet vi källsorterar. Vi källsorterar inne på Flamman och vi har samlat skräp i vårt närområde. Barnen har också fått följa med till vårt miljöhus där vi slänger det vi sorterat inne på hemvisten. Men vad händer med soporna sen? Genom att titta på dessa filmer och sedan samtala med barnen om det vi sett ger dem en inblick i och en större förståelse för vad som händer med det vi återvinner. 



Nästa vecka kommer det bl. a bjudas på Luciafirande och pepparkaksbak!

Trevlig helg!

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...