måndag 6 december 2021

Lysien

Hänt i veckan v.  47

Denna veckan har inletts i språket tecken genom högläsning. Under några veckor har personal från Pantomen erbjudit högläsning ute på gården och då läst boken "Gruffalon." av  Julia Donaldson. I tisdags vid mellanmålet läste vi därför uppföljaren till denna bok som heter" Lill-Gruffalon". Barnen kände igen händelser från tidigare bok och det blev många samtal utifrån texten och illustrationerna.

I onsdags har vi introducerat ännu en bok av samma författare, "Herr Pinnemann äventyr. Som handlar om en pinne som kommer bort från sin familj och hamnar på ett spännande äventyr. Personalen inledde samlingen med att visa en pinne denna funnit på väg till förskolan. Kanske är det Herr Pinnemann? Vi läste sedan boken och det blev många samtal kring vad Pinnemann användes till och hur han kände sig. Ute på gården var där några av barnen som hittade egna Pinnemann som de tog in och gjorde hus till.

                                                

I onsdags var det även 1:a december. Då var det tid att flyga från Iran till Nordpolen där vi hört att kanske tomten finns? Vi samtalade om att det är jättekallt där och vi fick därför ta på oss mössor när vi satt på flygplanet innan vi landade. 

Vi har fått en julkalender av några tomtenissar där vi varje dag i december fram till julledigheten kommer öppna en lucka. Bakom varje lucka finns det en aktivitet med fokus på musik och språk. Bakom första luckan, fick vi en påse med instrument som barnen fick lyssna till, spela på och veta vad de olika instrumenten heter. 

I torsdags öppnades andra luckan där tomtenissar undrade hur olika insekter låter och vad de  gör på vintern. Vi gick ut på gården för att undersöka om vi kunde finna några insekter men barnens hypoteser att det var för kallt för insekter att vara ute nu.

I fredags öppnas tredje luckan där barnen tillsammans fick  uppdrag att känna igen olika julsånger genom att lyssna till melodier utan text. Dessa sjöng vi sedan tillsammans med sångtexter. Vi kommer att öva på dessa till vårt luciafirande på Lysien som vi kommer ha måndagen den 13/12 kl 9. På grund av rådande omständigheter kommer ni föräldrar tyvärr inte bli inbjudna i år. Men era barn får gärna komma utklädda denna dag och vi kommer ha en sångsamling och lite fika under förmiddagen. 




Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...