fredag 17 december 2021

Lysien,

 Hänt i veckan v. 50

Traditioner

Veckan inleddes med luciafirande på avdelningen. Vi började med att titta på ett luciafirande på storbild för att skapa luciakänsla. Efteråt sjöng vi våra julsånger vi tillsammans övat på och dansade traditionella juldanser kring vår julgran. Vi avslutade vårt luciafirande genom att avnjuta våra pepparkakor och lussekatter som vi bakat förra veckan.

I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa. (Lpfö98).


Skapande och estetiska uttrycksformer

Under denna vecka har våra barn haft erbjudits olika former av julpyssel. Barnen fick lägga lim och paljetter på sin julgran. Barnen fick välja själv färg på sin julgran och på paljetter. Barnens finmotorik utvecklas genom att barnet plockar och sorterar i skapande. 




Vi har även öppnat nya luckor där barnen har fått känna igen olika julsånger, spelat och hjälpt tomtenissarna att hitta rätt namn och läte till olika djur. Vi har även sjungit sånger om djuren.

Barnen som är födda 2016, 2017 och 2018 har även blivit erbjudna teater i torsdags (se separat blogginlägg). I fredags blev barnen som är födda 2019 och 2020 erbjudna en sång stund i vårt Rörelserum. Där bjöds barnen på olika sånger som handlade om Lillnalle och Stornalle.

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

• förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans, (lpfö98)



Några av våra yngsta barn har varit i förskolans sinnesrum där har vi speglar, ljusplatta och draperier . Barnen fick leka med ljusplattan och lade olika leksaker på den och utforskade miljön. 




Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...