fredag 6 maj 2022

Metallika vecka 18

Bra att veta:

Kläder efter väder

Vi vill tacka för en underbar vecka och passa på att påminna om att ta med någon typ av keps/solhatt samt solkräm, då solen äntligen är här och förhoppningsvis stannar. 

Läslyftet

Vi har hängt ut lappar för Läslyftet som vi arbetar med. Vi är fortfarande inne på interkulturellt förhållningssätt och vill nu att ni tillsammans med ert barn översätta orden sväng, höger, vänster, fram och bak till ert barns modersmål. Om barnet har svenska som modersmål, samtala gärna kring vad orden betyder och visa med fördel med kroppen eller annat föremål för att tydliggöra. 

Verksamhetsutvecklingsdag

Vi har verksamhetsutvecklingsdag nästa vecka på torsdagen den 12 maj, så då är förskolan stängd. 


Hänt i veckan:

Måndag: Vi var ute på gården under förmiddagen i hela klustret och tog ut böcker. Vi erbjöd barnen högläsning och fri lek.

Tisdag: Vi delade barnen i tre grupper, där ena gruppen gick ut och letade efter djur medan de två andra grupperna fortsatte med läslyftet-aktiviteten. Barnen skrattar och upprepar orden hej och hej då på barnens olika modersmål, så kul att se. 

"Det är samma flagga"

"Good bye"

"Hejdå som adiós"

"Man säger bay"

-Säger ni något annat ord?

"Ma salama"

"Min flagga"

"Adios"

Onsdag: Vi fortsatte med projektarbetet- vi planterade förra veckan i både pallkragen på Lugna gården, men även i krukor som står på avdelningen. Det har börjat att växa små plantor vilket vi ser barnen tycker är roligt och är väldigt nyfikna. De vill gärna hjälpa till att vattna och vill känna med fingret om jorden känns torr eller blöt. Vi skrev ut bilder på blom-sorterna solros, krokus och blå sippa. Vi delade barnen på två olika bord, där de fick måla med olika penslar, gafflar och använda sig av olika tekniker och blanda färger. Efter skapandet gick vi till vårt läs och språk-rum och läste boken "Så doftar blomman" och diskuterade tillsammans om vad fröet och blomman behöver för att kunna växa och bli stor. Innan lunchen hälsade också sopsamlarmonster Plastis på oss på avdelningen. Några ville kramas och andra ville bara observera. 

 

Torsdag: Under torsdagen hade vi stationer inomhus med lera, skapa/målande och en med musik och dans. Under eftermiddagen startade vi ljusbordet och byggde med klossar och magneter i olika former och färger på det. Vi byggde också en koja tillsammans med hjälp av madrasser, filtar och kuddar. 

 

Fredag: Vi gick till Rönneholmsparkens lekplats "Skogslekplatsen" och tog med frukten dit. Vi tog också med hinkar, spadar och sandformer. Barnen gungade, lekte i sandlådan och klättrade i klätterställningen och åkte rutschkana ner. 



Tack för denna vecka och trevlig helg önskar vi på Metallika! 🌞

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...