fredag 20 maj 2022

Metallika vecka 20

Denna vecka har varit språkveckan på Rönneholms förskola. Vi har firat och uppmärksammat den språkliga mångfalden som finns här. Barnen har fått ta del av olika stationer på gården, såsom sagopromenad med kända sagofigurer såsom Alfons Åberg och Bamse, sagohörnor med böcker på barnens olika modersmål och skrivhörnor. Vi har bland annat läst Mamma Mu åker rutschkana på både svenska och spanska och Rosas bondgård på svenska och arabiska. Under torsdagen firade vi förskolans dag där 5-åringarna sjöng fina sånger från förskolekören. Alla barn satt och sjöng med och klappade. Till mellanmålet serverades det piggelin-glass, vilket bra avslut på dagen. 

Vi har också arbetat med djur och natur denna vecka, där vi spontant ute på gården letat efter djur och vi hittade nyckelpigor. Vi har observerat dessa i luppar, där barnen fått se djuren närmare och i mer detalj. Vi har använt oss av Babblarna-korten och tränat på färgerna, begrepp (de olika föremålen) och sjungit sånger om varje bild. Det blev bland annat- bä bä vita lamm, lilla snigeln akta dig, en busschaufför, blinka lilla stjärna och Idas sommarvisa. Vi upprepade takk-tecken till färgerna på Babblarna/korten och många utav barnen har börjat snappa upp en del nu, så kul att se. Barnen har också utforskat den stora gården, där de har gungat och cyklat massor, spelat xylofon, sprungit på kullarna och gått balansgång. 


Under fredagen invigde vi vårt nya bibliotek på förskolan. Biblioteket har flyttat upp en våning och miljön är väldigt inbjudande för barnen. Det finns möjlighet för barnen att läsa på den runda mattan, i soffan och på trappan. Vi läste böcker på svenska men också arabiska och därefter översatte till svenska, där vi får in arbetet med flerspråkigheten. 


Denna vecka har vi primärt fokuserat på arbetet med

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla...

"både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har annat modersmål än svenska"

"förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld"

"förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans"

"ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften"

Tack för denna härliga vecka och trevlig helg,
önskar vi på Metallika 🌞

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...