onsdag 25 maj 2022

Metallika vecka 21

Denna vecka är kort för många utav oss och vi vill passa på att tacka för denna vecka. Hoppas ni får en underbar långhelg och njuter. 🌞

Under denna vecka har vi arbetat med förmultning och vad barnen tror kommer att hända när vi grävt ner allt skräp. Vi grävde ner äppleskrutt (Kompostina), metallbit (Metallika), plastkork (Plastis) och en pappersbit (Pappis). Vi satte fast laminerade sopsamlarmonster på pinnar och satte ner i jorden. Barnens reflektioner kring vad som kommer att hända med de olika materialen var att allt kommer ligga kvar, förutom äppleskrutten, för den kommer försvinna. Vi tittade efter på vår utskrivna bild (se nedan), och såg att det kommer ta ca 1 månad för äppleskrutten att försvinna. En annan grupp var också också planterade ett palettblad vi redan hade satt i vatten för någon vecka sedan. Vi såg rötterna som hade bildats och samtalade kring vad plantan behöver för att växa och få näring.

 


 




Vi har fortsatt att resa till annat land, och denna gång var det Spanien som var på tur. Barnen fick uppleva hur det går till att flyga igen. Barnens fokus gick direkt på vattnet, havet och att flyga. Vi såg hur staden Barcelona såg ut, hur byggnaderna, parkerna, havet, stranden och restaurangerna och hur Spaniens miljö och matkultur ser ut.   

Barnens ord:

"Var är havet"

"Det är vatten"

"Den kör"

"En anka"




Läroplansmål vi fokuserat på under denna vecka...

"förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra"

"förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling"

"förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik"


Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...