onsdag 30 juni 2021

Utflykt - Textilia 29/6



Igår cyklade vi till Öresundslekplatsen, en mycket uppskattad aktivitet utav barngruppen. Vi hade även fruktstund bredvid lekplatsen med havet som utsikt och under tiden pratade vi om båtar och vatten. 


tisdag 29 juni 2021

Prassel-utflykt

Idag gick vi till barnens favorit lekplats, Brandbilen. Vi tog med oss frukter och vatten dit.

måndag 28 juni 2021

Plantera Tomater v 26 uppdatering Glasmo

 Yes Vi klarade det!

Vi lyckades att plantera om de flesta plantorna. barnen vill hela tiden följa med och vattna våra plantor. Det gör vi efter behov, ibland två gånger om dagen. Detta är ett projekt kopplat till barns delaktighet och inflytande. Pedagogiska måltiden - och vårt egna Grönflagg - tema "från jord till bord" 

Vi började med att hämta en tomat, skivade den, smakade på tomaten, luktade, tittade och kände med handen och såg att där fanns små kärnor inuti som vi planterat i jord. 

Dessa plantorna planterade vi om för någon vecka sen. 

Material och miljö - vi använder vad vi har runt omkring oss och skapar ett intresse hos barnen. Normer och värdegrund får in på så vis att vi anpassar aktiviteten så alla kan delta och ha inflytande. Den lustfyllda måltiden kommer när vi utmanar barnen att lukta, känna, smaka, upptäcka, använda tomaten i detta fallet. Sopsamlarmonsterna berör vi när vi ställer iordning miljön och ska slänga rätt sopa på rätt plats. Flerspråkigheten ( global samverkan ) - belyses genom att barnen har olika språk hemifrån, vi söker via digitala verktyg ( googlat ) vad t ex tomat heter på olika språk. 

Att bli utmanad att provsmaka och testa ger barnen möjlighet till den lustfyllda måltiden som är förknippat med hälsa och välbefinnande, 


 

torsdag 24 juni 2021

Flamman- Midsommar!

Idag firade Flamman traditionsenlig midsommar! Detta gjorde vi genom att dansa ringdans runt midsommarstången i härliga midsommarkransar. Till mellanmål festade vi på glass och jordgubbar. I hallen finns foton från vårt firande. Titta gärna på dem tillsammans med barnen och låt dem berätta!

Glad Midsommar önskar vi er!!





Prassel- utflykt

Idag har vi varit på utflykt till Brandbilslekplatsen med Farao och Metallika . Barnen har ätit lax till midsommarlunch och jordgubbar samt glass till mellanmål. GLAD MIDSOMMAR på er! 

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1EqlCBSgGAeUmMb_MDh2FZy-AxhikMlms

Textilia IKT

På vårt avdelning Textilia har våra barn visat intresse för hur man kan använda digitala metoder på förskolan därefter har vi pedagoger planerat att ge barnen förutsättningar att fortsätta utveckla deras digital kompetens genom att ge dem möjlighet att utveckla deras förståelse för olika digitala metoder som de möter i vardagen. Efter barnens visade intressen byggde vi en IKT Kub med green screen för att på så sätt jobba vidare till höstterminen med digitalisering i fokus. 






onsdag 23 juni 2021

Metallika, Farao och Prassel V.24-25




Vi har firat midsommar tillsammans med Prassel och Farao på ett speciellt sätt. Vi har tillsammans med barnen skapat kransar som de hade på sig när vi firade. Barnen har bakat rulltårta i fredags och vi ska få jordgubbar imorgon. Vi har också gjort en midsommarstång som vi dansade runt till olika sånger. Barnen har också haft lekar: hoppade säck och bowling med käglor.
















Glasmo v 25 Omplantering

 

Omplantering av våra tomatplantor


Idag blev aktiviteten omplantering. Våra plantor har utvecklat svamp bildning och mögel. Barnen undrade varför? Där var ingen som kunde svara på det. Så frågan kvarstår till senare. Vi får ta reda på det.

För att en planta ska må bra behöver den jord = näring, sol = energi och vatten för att växa. Idag var det dags att tillföra mer jord till våra plantor.




En reflektion vi gjort är - möglet kanske bildas för att mjölkkartongerna är dåligt ursköljda? Och det var därför det bildades mögel? 

Återvunna krukor från en annan epok då vi var närvarande på barnens trädgård för ett par år sen. Återanvändes nu [ hållbar utveckling ] användes igen och mjölkkartongerna byttes ut.

Mjölkkartongerna källsorterades i sopkärlet Pappis. Och den gamla jorden följde med kompostina.

Som vanligt är barnen med i hela förberedelse fasen [ problemlösning - digitalt meningsskapande ] och alla som vart intresserade hjälpte till efter ålder, mognad, erfarenhet och intresse.


Vi hade en vagn med ut. I den kunde vi köra alla grejorna som behövdes. Det var ju en hel del plantor som behövde vår kärlek.

Midsommar - fakta om Jordgubben - Glasmo

 

Fakta om: Jordgubben

[ Globalsamverkan, digitalt meningsskapande ]

Jordgubbe (Fragaria × ananassa) är en korsning inom smultronsläktet, scharlakanssmultron (F. virginiana) från östra Nordamerika, kända för sin smak, och jättesmultron (F. chiloensis) från Chile som i sin tur tillhör familjen rosväxter. 

Namnet jordgubbe syftar både på plantan och på bäret. Som omogna är bären grönvita, och mognar mot allt djupare rött.

I Sverige introducerades jordgubbar under senare hälften av 1700-talet. Jordgubbar innehåller förhållandevis mycket C-vitamin, till och med mer än vad apelsin gör.

I Sverige på slutet av 1700-talet kallades jordgubben för ananassmultron på grund av sitt latinska namn (F. ananassa). Ordet "jordgubbe" är belagt i svenska språket sedan 1638, men allteftersom den moderna jordgubben ersatte parksmultronet i odlingar så övertog den parksmultronets gamla namn. "Gubbe" som är från början dialektalt och betyder liten klump.

 [Bild på Jordgubbe]

Medeltidiga sorter

Korona (Holland 1978). Lina (Sverige 1986) 4–14 juli. Senga Sengana (Tyskland 1954) 4–14 juli. Elsanta (Holland 1981) 1–10 juli.  Polka (Holland 1987) 1–10 juli.

tisdag 22 juni 2021

En glad resa(pantomen)


 Barnen vill åka till Leklandet, då tänker de att ska köra bilen.

Vi skapar  en bil till resan , barnen  har valt bilen ska bli rosa och lila färg.

Bilen med fyra hjul, två lampor fram och back, rakt man kan kör. I bilen finns fyra stolar barnen sätter på .Där finns flera  knäpper till olika behov.  Barnen tänker att har en cabriolet bil därför finns en knapp för taket fällas upp när blir kallt eller regn. Finns på bilen radio och musik knapp ,tuta knapp osv 

Prassel- avslutning på projekt ” Min familj ”

Vi tittade på bilder, husen, teckningar som barnen gjort. Sen reflekterade vi över utflykterna till dom olika hemmen vi gjort. Som avslutning på projektet åt vi fruktsallad och dansade till musik efter önskemål från barnen.

måndag 21 juni 2021

Utomhus pedagogik ( Lysien )

Ett viktigt steg som vi har bestämt är att dela in gården i zoner då erbjuds barnen olika aktiviteter under utevistelsetid. Grupperna är blandade åldrar och barn är olika i sin mogenhet men de lär sig av varandra och ambitionen är att vi ska kunna ge barnen den undervisning som stödjer de i sin utforskning samt nya möjligheter till lärorika aktiviteter.

När vi är ute och leker ute blir det mer utrymme. Flera barn kan leka tillsammans en längre stund.



Vi utnyttjar de möjligheter som finns på hela förskolan till möten, dans, musik, skapande teater m.m. närområde/utomhuspedagogik där vi utifrån barnens förutsättningar använder naturen som ett pedagogiskt rum där barnen leker och lär.



Vi satt upp samtalkorten med insekts bilder på ett ställe vid lugna gård. Det blev väldig många samtal bland barnen kring insekterna och sen blev det jakt efter vilka insekter vi har på gården? Det blir också en stor del av förskolans



Fiskmåsungar på gården




Vi har haft två små fiskmåsungar på gården en tid nu. I takt med att de har blivit större och mer rörliga har deras föräldrar blivit alltmer aggressiva så under dagen startade vi projekt rädda fiskmåsarna från förskolegården. Med hjälp av en stor kartong och ett tygstycke kunde två från personalen fånga in fiskmåsungarna och släppa dem på andra sidan staketet, utanför förskolans gård.

Många barn från framförallt Pappis och Batman var engagerade i att hitta fiskmåsungarna och frågor kring deras färgställning och dun kom upp. Varför ser egentligen fiskmåsbebisar ut som de gör? Kanske för att de ska kunna gömma sig i gräset sa något barn. Vad äter fiskmåsar? Hur bor dem? Varför attackerar de vuxna fiskmåsarna oss om vi kommer nära deras bebisar var några av frågorna som vi reflekterade kring tillsammans.  Utifrån barnens frågor har personalen möjlighet att följa upp reflektionerna kring måsarna och arbeta vidare med detta på hemvisterna.

Tillsammans googlade vi efter ny fakta om fiskmåsarna och fick reda på följande "Fiskmåsen lägger vanligtvis en kull om året som i snitt innehåller tre ägg. Paret ruvar och tar hand om ungarna tillsammans. Fiskmåsen är en allätare som ofta söker föda i närheten av människan och kan flyga långa sträckor från häckningsplatsen för att födosöka." 

Att googla och leta information  tillsammans med barnen  är att arbeta med digital adekvat kompetens, först måste vi öppna webbläsaren, därefter skriva in det vi söker efter, hitta rätt länk som vi läser och sen behöver vi förhålla oss kritiska till det vi läser. Är det rimlig fakta? Om fler än en sidan säger samma sak så kan vi kanske lita på källan, beroende på vilken den är. "Utbildningen ska ge barnen förutsättningar  att utveckla adekvat digital kompetens genom att ge dem möjlighet att utveckla en förståelse för den digitalisering de möter i vardagen. Barnen ska ges möjlighet att grundlägga ett kritiskt och ansvarsfullt fäörhållningssätt till digital teknik, för att de på sikt ska kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information." Lpfö 18, s.18.




två fiskmåsbebisar och en mås, nu utanför förskolegården

/Förste förskollärare Lotta

Prassel- måla

Idag har barnen fått trycka sina namn och familj med bokstavs stämplar. Några har valt att titta på sommarlovsmorgon. Efter de jobbade dem med lera. 

fredag 18 juni 2021

Blandat från Textilia under vecka 24 :-)



Idag har vi planterat potatis hos oss på Textilia :-) 
Barnen har varit delaktiga i alla moment och vi har pratat om vad man behöver för att plantera samt vad som behövs för att de man ha planterat ska växa. 

Under vår uppevila arbetade vi med bygg och konstruktion, vi byggde fordon, en lägenhet och vår förskola med tillhörande cyklar. 


Under veckan har vi också arbetar med fantasi och föreställningsförmåga under den fri leken, barn och pedagoger skapade tillsammans ett tåg med många passagerare. Under leken framkom det att det var ett nattåg till Köpenhamn :-) Så vi fick "sova" på tåget! En mycket lustfylld stund full av fantasi och lek. 


Vi har också arbetat med att utforska olika former av känslor tillsammans i våra grupper, barnen tyckte bilderna var intressanta och roliga! Det blev mycket skatt och många funderingar kring de olika minerna. 
 


Under veckans gång har vi också varit på cykeltur samt promenad i närområdet där vi arbetet med vårt tema min väld - vi har besökt några utav barnens hem kopplat till temat. 

Trevlig helg och de familjer som nu gått på semester önskar vi ännu en gång en skön sommar <3 



 

Ansikt målning ,vatten lek (Lysien )



 Idag har vi haft ansikt målning och har vi haft vatten lek inomhus med yngsta barnen. Barnen utforskade vatten och fick hälla det i små båtar och var mycket glada över det. 

Flamman- projektavslut

 Denna vecka har vi pratat vidare om vad som händer med maten vi äter. Vi tittade på ett kort avsnitt av "Kanin och kroppen" där Kanin undersökte matens väg genom kroppen. Vid en måltidssituation sa ett barn: " Nu tuggar jag den här maten. Sedan sväljer jag den". En pedagog frågade var maten hamnar efteråt och barnet svarar då " I magsäcken". Härom dagen frågade ett annat barn: " Kan vi titta på magsäcken?" och syftade då till Kanin och kroppen och självklart kunde vi det! Vi kan märka att många barn visar intresse för kroppen och det är härligt att höra hur de tar till sig av undervisningen. Vi har också läst boken "Äta mat" som är kopplad till Barnkonventionen och handlar om att alla barn har rätt till mat och vatten. Den tar också upp vikten av att äta bra mat för att kroppen ska få energi. 


Nu stundar sommarlov och semester för många och vi kommer därför att ha ett uppehåll i vårt projekt "Kroppen". Till hösten väntar nya, spännande och lärorika utmaningar när vi tar oss an ett nytt projekt!

torsdag 17 juni 2021

Prassel- högläsning och rörelse aktivitet

Idag gick vi på utflykt till Rönneholmsparken. Barnen promenerade dit. Där lekte vi, dansade, spelade fotboll och läste böcker. 

Wellmer-Doddo (värdegrund) i trädet och motorik med Bobbo!

Personalens ord:

Babblarna har genomsyrat vår utbildning och undervisning på Wellmer under terminens gång både i vår inomhus- och utomhusmiljö. Barnens inflytande gör vi synligt genom att ta till vara på barnens tankar och idéer. Doddo ville flytta upp i ett av träden utomhus. Barnen utmanade sig själva och varandra för att hämta ner Doddo som hoppat upp i trädet. Doddo som står för värdegrunden i läroplanen gjorde att vi tillsammans med barnen samtalade om att vänta på sin tur och om hur vi ska vara mot varandra. Bobbo som står för motoriken gjorde det möjligt att utmana barnen att prova på att klättra upp och ner.

 

Barnens ord:


-Jag vill gå ut.

-Titta Doddo är där uppe.

-Jag vill klättra upp.

-Man får vänta på sin tur.

-Det är roligt att klättra.

-Nu är det min tur, upp med Doddo.

-Jag kan hoppa. 



v 23 Aktivitet Såga 3 meters rör på hälften - Glasmo

 

Aktivitet såga rör på mitten

En sådan dag tog vuxen för grönsklusters räkning ner 10 stycken över 3 meters rör, svarta, 110 mm i diameter. Som varit emballage till alla stora runda mattor som kom till oss i uppstarten. Som vi hade en tanke av att bygga med i framtiden.

Tog med en tumstock ut för att mäta ut 150,5 cm. Maskeringstejp att markera med och en fogsvans och senare en japansk klyvsåg och ett anhåll dessutom en skarp kniv att rensa bort grader med.

Vuxen började såga upp två sådana rör. Fick snart frågan vad håller du på med? - jag gör sångtrattar och så sattes röret till munnen och sjöng blinka lilla stjärna där. Högt och tydligt – lät lite burkigt och annorlunda när ljudvågorna studsade i röret och ut. – får jag prova frågade ett barn – jaja men, det får du!

Två barn började sjunga i rören - Allt fler barn flockades runt omkring vuxen och alla berättade att de hade samma mätare hemma och en sån också och pekade på sågen.

4 rör kopplades ihop och det rullades en boll igenom. Några hällde sand från en spann. Bilar rullades 

Alla andra avdelningars barn ”Utom Glasmos barn ”satte igång med olika utforskande aktiviteter utspritt på hela gården. Tillfört ett nytt intressant " artefakt " att experimentera med. Nytt lustfyllda intressanta helt nya material som tillsattes det gamla vanliga. Så här älskar jag att arbeta! 

Dessa nya artefakter ( 20 st ) till antal talade till barnen ” utforska mig! – experimentera med mig ”. Tidvis var hela gården upptagna med att utforska rören i olika grupperingar. En lyckad aktivitet. Som togs emot och omfamnades av de flesta barnen. 

Vi reflekterade lite kring Varför inte Glasmos barn deltog i utforskandet?

Vi kom fram till att Glamos barn har redan de erfarenheter, förmågor och kunskap genom att de tidigare utsatts liknande experiment utforskande och lustfyllt lärande genom spontana tillförande av artefakter som t ex bananlådor och andra rör och hängrännor. De var helt enkelt färdiga med att undersöka detta material.  

Dagen efter har rören blivit en bostad, i hallen står skorna och där har de hängt av sig sin hatt också.



Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...