fredag 29 april 2022

Lysien






Hänt i veckan v 17

Grön flagg-källsortering och odling

Veckan inleddes med att vi gemensamt tog våra sorteringskärl där vi sorterar skräp till våra olika sopsamlarmonster till vårt återvinningsrum. Vi sorterade sopor till Plastis (plast), Pappis(pappersförpackningar) och Kompostina (matavfall). Barnen samarbetade med att slänga soporna till rätt sopsamlarmonster. 

I tisdags påbörjade vi experimentet "ett frös förutsättningar för att gro" Vi pratade om vilka förutsättningar som behövs när något ska växa och relaterad till när vi förra veckan planterade potatisen i vår odlingslåda. Vi kom fram till att jord, vatten, luft och solen är viktiga förutsättningar. För att synliggöra detta har vi placerat torkade gula ärtor  i 6 glas där vi i varje glas har tagit bort en förutsättning för ärtan att gro. Till exempel i ett av glasen har vi uteslutit jord, i ett annat vatten osv. Och ett kontroll glas med alla förutsättningarna. Nu följer vi med spänning vad som kommer hända i de olika glasen. 



I onsdags vattnade vi i vår odlingslåda. Barnen samarbetade med att hämta vatten och sedan bära vattenkannor till vår odlingslåda. 


Barnens konstutställning
I torsdag cyklade några av barnen iväg för att besöka "Barnens konstutställning" i Pildammsparken. Det var många intressanta och kreativa konstverk från olika förskolor i Malmö representerade. Vi lyssnade även på sångerna "wow", "usch" och "tillsammans* som sjöngs av de som gjort dem i Barnens val som ligger som inspiration till konstverken. 





Veckan avslutades med teaterföreställningen "Bockarna Bruse" ute på vår utescen på gården. Smahane gestaltade trollet under bron och några av barnen deltog och gestaltade de tre bockarna.



 

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...