tisdag 8 februari 2022

ELLI: FÖRMULTNINGSBURKAR

 Idag har Elli skapat förmultningsburkar med syfte att "synliggöra för barnen vad som händer med olika sorters material om det inte tas om hand. Detta gör vi konkret genom att gräva ner olika material och /eller synliggöra processen i förmultningslådor eller förslutna burkar" (citat från utvecklingsområdena).

Vi har pratat med barnen om vad förmultning är, ett ord som barnen inte tidigare stött på. Vi förklarade mycket enkelt att det är när saker försvinner. Och hur kan saker försvinna?

Ett barn sade att sopbilen kommer och hämtar. Ett annat sade att man gör ett hål och tar sand. Det är absolut sätt saker kan försvinna på, men det finns även nedbrytare som gör att saker kan försvinna, och vi visade bilder på dessa.


Masken, gråsuggan och mikroorganismer i jorden.

Vi pratade om att det i jorden finns mycket små mikroorganismer som vi inte kan se med ögat, men de finns och de bryter ner saker.

Därefter tog vi fram de saker som skulle grävas ner i burkarna (plastkork, metallock, papprulle och äppelbit).Barnen kopplade skräpet till varje sopmonster. Sedan fick de lägga varje sak i en egen glasburk och hälla på jord.



Vad kommer att hända med sakerna i burkarna?

"Det kommer växa kärnor"

"Ingenting"


Vi får se......














Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...