fredag 4 februari 2022

Prassel vecka 5

Måndag: I måndags reflekterade vi med barnen över vad som hade hänt med våra odlingar av äppelkärnorna. Vi började med att prata om var vi hade fått kärnorna ifrån och då svarade ett barn att: "Det kom från äpplet som ligger där borta". Vi delade på äpplet för att se om där fanns några kärnor. Vi räknade tillsammans de kärnorna vi hittade och kom fram till att det var tre stycken.

Sen hämtade vi vår odlingspåse för att se vad som skett i odlingsprocessen. Vi pratade om att rötterna växer neråt under häftstiften och att stjälken växter uppåt ovanför häftstiften. Barnen var fascinerade över att det vuxit så mycket. 



Efteråt gick vi ut och fick testa på en hinderbana som byggts upp ute på gården.

Tisdag: Då barnen visat intresse för odlingen vi gjorde i zippåsarna har vi valt att gå vidare med hur vi kan odla på andra sätt. Vi har haft många samtal med barnen där de fått prata och reflektera över vad som behövs för att odla bönor. Många av barnen har sagt att det behövs jord, vatten och sol för att bönorna ska växa. Vi har valt att koppla in boken Castor odlar och Castor och Frippes odlargrejor då den handlar om vad som behövs när man ska odla bönor.

En grupp på tre barn stannade inne och fick lyssna på boken Castor odlar. Under läsningens gång och efteråt ställdes öppna frågor till barnen om boken för att stimulera dem att berätta och förklara med egna ord.

När vi hade samtalat färdigt fick barnen plocka bönor ur en påse och tillsammans räknade vi hur många var och en hade tagit. Efter det fick de varsin mugg där de fick lägga bönorna och sen fylla på med vatten. Bönorna fick sen ligga i blöt över natten.

"Jag tror bönorna kommer att växa och bli stora"

"Bönorna kommer bli stora"



Onsdag: Utelek för halva gruppen på förmiddagen och den andra gruppen hälsade vår nya inskolning välkommen inne på avdelningen!

Torsdag: En grupp gick till ateljén på andra våningen. Barnen fick utforska fritt och komma med förslag på vad de ville skapa. Två barn valde att testa på gipsbindor. Gipsbindorna doppades i vatten sedan satte barnen på det på koner av kartong. De andra tre barnen valde att skapa med målarfärg och sen utforska vattnet i handfatet. 





På eftermiddagen projicerade vi upp en film på ett tågräls. Där fick vi följa med på en spännande tågresa från Malmö till Köpenhamn. Det var en del perronger som barnen kände igen av tidigare erfarenheter hemifrån. 



Fredag: Den grupp som la sina bönor i blöt i tisdags fick idag plantera dem i krukor. Vi upprepade vad som behövdes för att odla bönor och barnen fick varsin kruka och kom på idéen att vi kunde hämta jord ute i pallkragarna på gården för där hade det barnet sett en liknande påse som fanns i boken.






Efteråt gick vi upp i rörelserummet och hade rörelse samt lek och utforskande av materialet som är där.

Trevlig helg!

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...