måndag 7 februari 2022

Metallika vecka 5

Måndag: Det bjöds på utelek på gården med orange kluster.

Tisdag: Vi följde upp vår aktivitet som vi påbörjat inom Läslyftet. Vi hade skrivit ut barnens valda ord på deras olika modersmål samt bildstöd och takk (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation). Vi läste boken "Grodan Flynner- en kompis säger förlåt" igen och visade orden och bildstöden parallellt som vi nämnde det gällande ordet. Vi började på svenska, spanska och engelska. Barnen upprepade orden och visade en stor nyfikenhet kring de olika språken och imiterade alla ord. 

"Ont när tiger sparka"

"Säger förlåt"

"Kan krama"


Under eftermiddagen gjorde vi aktiviteten återigen för att upprepa bokens innehåll och de olika orden på barnens modersmål. Vi introducerade denna gång även danska och arabiska. 

Onsdag: Vi bokade rörelserummet, där vi hade miniröris, balansplattor, och barnen spelade instrument, åkte rutschkana samt rullade boll. 

Torsdag: En liten grupp tillsammans med Prassel och Farao erbjöds en aktivitet uppe hos Pappis. De hade kartongmatchen hos sig, där Pappis-barnen berättade för oss vad de har gjort. De har sorterat mjölkkartonger och vikt dom för att minska deras volym för att få plats med fler i sopkärlen. Vi sorterade mjölkkartongerna i sopsamlarmonster Pappis. De visade på plats hur man kan vika och barnen fick testa att vika själv. Vi tog med oss våra kunskaper och gjorde samma sak inne på Metallika så att alla barn fick möjlighet att testa. 


    

Fredag: Under samlingen tog vi fram vårt ekollon som vi planterade för några månader sedan. Vi samtalade om hur vi gjorde då och vad som har hänt nu. 

Vad har hänt? - "Stor" "Växt"

Vilken färg är den? - "Svart"

Vi tog fram vårt takkpapper med alla färger och gick igenom några med barnen. De snappade upp det snabbt. "Brun som mustasch". Vi gick till ateljén och tog med ekollonet för inspiration. Vi tog fram brun flaskfärg som barnen fick måla rötter med. Det blev spännande samtal kring vad växter behöver för att växa.

- "Vatten"

- "Ljus"

- "Mat"

Vi drog en gemensam slutsats att växter behöver ju precis som vi, näring för att växa. De behöver vatten från marken, solljus och koldioxid från luften, och gör om det till socker och syre, vilket också heter fotosyntesen.










Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...