fredag 11 februari 2022

Metallika vecka 6

Måndag: Vi hade utelek på gården med orange kluster. 

Tisdag: Vi fortsatte med vårt projektarbete med odlingen av ekollonet. De barn som inte var på förskolan i fredags förra veckan fick möjlighet att göra aktiviteten under tisdagen. 

Onsdag: Vu-dag- förskolan var stängd. 

Torsdag: Vi delade in barnen i sina projektgrupper, där vi planterade vita bönor, äpplekärnor och morot. Under fruktstunden delade vi äpplena tillsammans med barnen och tog tillvara på kärnorna. Vi planterade äpplekärnorna i krukor och bönorna i zippåsar samt morot i vatten som förhoppningsvis kommer växa till morotsblast. Barnen visade ett stort intresse för planteringen och ville vara delaktiga i varje steg vi gjorde under processens gång. Vi hade utskrivna bildstöd med takk-tecken- sol, jord, vatten och brun. Barnen snappade snabbt upp det och imiterade alla tecken. Vi visade och samtalade också kring bilden på äpplets livscykel och ställde hypotetiska frågor till barnen. Vi gick även igenom blommans olika delar- stjälk, rot, blad och blomma, där barnen fick peka på vad de tror är respektive del. Det blev spännande gissningar och vi drog sträck till korrekt del. 




-Vad behöver kärnorna för att kunna växa? 
"Varmt" 
"Sol" 
"Vatten" 

 (I zippåsarna hade vi en blöt trasa samt blöt tvättlapp) 

-Hur känns trasan? 
"Kallt" 
"Vatten" 

- Hur känns bönan? 
"Mjuk" 
"Vit" 

Vi började tillsammans med barnen reflektera kring att bönan har en liknande känsla som en liten sten. 

Fredag: Med anledning av personalbrist blev det samarbete i klustret, och vi gick ut på gården och hade fri lek. Barnen cyklade, gungade, lekte i sandlådan och åkte rutschkana. 

Tack för denna veckan och trevlig helg önskar vi på Metallika :) 

Språkliga undervisningar

SPRÅKLIGA UNDERVISNINGAR Vi har kommit en bit in i boken, Spionkatterna där vi lyfter olika ord som kan vara svåra men vi öppnar även upp ...